SANJARIM O sreći

Jelena Rozić
Vidi originalni članak

Proljetnu alergiju zaradila sam po preseljenju u Zagreb. Na tu sam alergiju ljuta kao na čovjeka, jer proljeće obožavam, a to obožavanje ona blokira kao srušeno deblo cestu. Svake se godine ponadam da ove godine neće, ali onda se jednu večer vratim iz šetnje i ne mogu pomaknuti sobom. Kišem kao zaštopala snimka, nateknem kao bumbar, u grlu imam osjećaj da imam rendu i trljam oči kao katalog parfema, a mirisa nema. I tu nema velike pomoći. Ni kalciji ni tablete ni rakija ne pomažu. Jednostavno treba čekati da prođe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinoć je bila jedna od tih večeri. Došla sam kući i potpuno se oduzela od bespomoćnosti i tog unutarnjeg škakljanja. Uslijedila je neprospavana noć i nimalo romantičan doček svitanja s brdom maramica oko sebe. Svako jutro dječak i ja nakon kave i čokoladnih loptica idemo u skitnju i negdje na doručak. Jutros sam se jedva gledajući prebacila pod deku i nad čaj u dnevni boravak, izvadila mu kockice, alat i dozvolila i njemu da ostane u pidžami. Baterije su mi bile na nuli, a on kao da je nekako to razumio. Nije ništa zanovijetao, u svemu smo se slagali, jednom je rukom čuvao medu, a drugom mene.

I sjedili smo tako u dnevnom boravku, na laptopu sam u trpezariji pustila Zostera. Sjedili smo i slušali smo. Sami smo u tom dnevnom boravku i ja se pitam je li i njemu lijepo kao i meni. Na ruci nosim neku narukvicu koja mi broji korake i otkucaje srca. Njemu je posebno zanimljivo kad se pojavi ikonica srca i uvijek prstićem traži dok je ne nađe. Narukvica kaže 64 BPM kad je stisne prvi put. On pjevuši, ja ga cmokćem u ritmu Zosterove Utopije. Ide onaj stih što je bio na našim pozivnicama za vjenčanje: “Šta tebe briga ‘ko tamo, ‘ko ‘vamo kad imaš mene…” Sat izračunava nove otkucaje. Pogledam, a broj skače na 86 BPM.

Jedva sam se izvukla ispod pokrivača i jedva nas je R. ostavio same i otišao na posao. U danu me čekalo milijun stvari na koje mi se nije dalo ići, koje mi se nisu dale raditi. Ali taman i da dan propadne, da od produktivnosti imam samo upaljenu mašinu veša i ništa više, da od mejlova ne otvorim niti na jedan, da sve poruke ostanu neodgovorene i sve ulice neprehodane, ovaj će dan imati smisla. Jer srce mi se ubrzalo od radosti tu na kauču. Nisam morala nikamo otići, a osjetila sam sreću.

Sreća je kad imaš mene, a vidi mene. Ja mogu biti mama, mogu biti dijete. Mogu biti muškarac, mogu biti žena. Mogu biti pas ili kanarinac. Mogu biti akord. Sve dok me imaš, sreća je. A mene možeš imati kao savršenu kavu, stih s pozivnice, cijelo jutro bez ikoga drugog. Kad imaš mene, a vidi mene, ja mogu biti samo ja. Svi mi na rukama nosimo otkucaje srca, samo rijetko pritišćemo prstiće na njih. A da to učinimo, vidjeli bismo da se oni od radosti ubrzaju i češće nego što mislimo, jer ih ne primijetimo, jer ih uzimamo zdravo za gotovo. I kad smo natečeni, s brdom maramica oko sebe, bez volje za bilo šta, dovoljan je stih i poljupčić u obraz, usne, vlastito rame ili nečiju šapu da te otkucaje zakortlja kao loptice u lutrijskom bubnju. I to je sreća. Ona proljetna procvjetalost na koju nisi alergičan.

sanjarim, kolumna, Jelena Rozić, sreća, proljeće

Vezani članci