Riješite formulu i izračunajte koliko visoko će vam dijete biti

Vidi originalni članak

Postoji jednostavna matematička jednadžba koja vam može pomoći da procijenite koliko visoko će vam dijete biti. Koristi se od 1970. i prvi put je otkrivena u New York Timesu. Zbraja se visina oba roditelja te se oduzima 13 cm za djevojčice, odnosno dodaje za dječake, te dijeli s dva. Ova procjena je poprilično pouzdana, no ipak nije stopostotna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formula za dječake:

visina majke + visina oca + 13 cm/2 = visina dječaka

Formula za djevojčice:

visina majke + visina oca - 13 cm/2 = visina djevojčice

Iako na visinu djeteta najviše utječe genetika, zaslužna je za ukupno 60 do 80 posto visine, nju određuje i faktori okoline poput prehrane, piše Daily Mail.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Uz genetiku, okolina može imati značajan utjecaj. Npr. kod pothranjene djece ona može imati katastrofalne posljedice na konačnu visinu. Prehrana u trudnoći i u prvih par godina života također puno utječe na rast djeteta - ispričao je profesor David Ravine sa Zapadnog australskog instituta za medicinska istraživanja.

Na studiji od 8787 finskih blizanaca ispostavilo se da je genetika činila 78 posto visine muškaraca i 75 posto žena. Još jedna popularna metoda za predviđanje visine djece je udvostručiti visinu dječaka s dvije godine i visinu djevojčica s 18 mjeseci. No nisu sva djeca istih roditelja iste visine, a mlađa djeca su obično i niža.

Izvor: 24sata.hr

Vezani članci