Otkrijte kako redoslijed rođenja utječe na vezu

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Poredak rođenja otkriva mnogo o osobi, stoga kad tražite partnera idite prečacem i samo ga upitajte koje je on dijete u obitelji. Prvorođenci tako teško podnose kritike, srednju djecu krasi prilagodljivost i diplomatske vještine, najmlađa su djeca pak vrlo društvena, dok su jedinci sposobnoi organizatori. Psiholozi vjeruju kako se karakter svake osobe izgrađuje do šeste ili sedme godine, a upravo poredak rođenja ima fascinantan utjecaj na oblikovanje osobnosti.

Klinička psihologinja i autorica knjige 'Birth Order: What Your Position In The Family Really Tells You About Your Character' Linda Blair otkriva kako poredak rođenja utječe na partnerske odnose. Primjerice ako je on najmlađe dijete u obitelji, a vi najstarije vjerojatno ćete se dobro slagati. Ako ste oboje pak jedinci moglo bi biti problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donosimo vodič za biranje partnera prema redoslijedu rođenja

Prvorođeni i najmlađi
Činjenica da se suprotnosti privlače dobra je startna pozicija za ovaj par. Najstarije dijete u obitelji organizirano i brižno s obzirom da se po prirodi stvari upravo ono moralo više brinuti o mlađima nego oni o njemu. Najmlađe dijete pak naučeno je da ovisi o nekom drugom, a također je i manje organizirano. No i ovdje može doći do nesuglasica ukoliko je onaj koji je najmlađe dijete jednako strastven kad su njegova uvjerenja u pitanju, a najstariji poprilično tvrdoglav da provede svoja pravila i organizaciju.

Dva prvorođena djeteta

Jedna od najtežih kombinacija je upravo ova. Ako ste oboje natjecateljski raspoloženi vrlo vjerojatno ćete često biti u konfliktu jer oboje želite biti glavni. Ova kombinacija može uspjeti ukoliko oba partnera poštuju želje drugoga i ako bar jedan od partnera popusti i prepusti glavnu riječ onom drugom.
Prvorođeni su brižniji pa dobro funkcioniraju s osobom koja je mlađe ili srednje dijete
Prvorođeno dijete i jedinac
Ovakva kombinacija i nije najsretnija zbog mnogo razloga. Iako će prvorođeni imati osjećaja za emocionalne potrebe jedinca, i jedna i druga strana u ovoj kombinaciji teško podnose kritike.

Prvorođeno dijete i srednje dijete
Nije loš spoj jer srednje dijete dobro funkcionira s bilo kojom osobom i to zahvaljujući mnogim kompromisima koje je moralo raditi s braćom i sestrama. Srednja djeca toleriraju potrebe ostalih da budu u centru pažnje. No problem može nastati zbog činjenice da se osoba koja je srednje dijete rijetko zauzima za sebe i svoje stavove, pa bi moglo izgubiti poštovanje druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednje dijete i jedinac
Jedinac će vjerojatno htjeti preuzeti kontrolu, a manje kompetitivno srednje dijete to će vrlo lako prepustiti. No u ovoj kombinaciji s vremenom bi jedinac mogao zasjeniti drugu stranu koja će se onda osjećati loše. Parovi u ovim kombinacijama moraju puno razgovarati o svojim planovima, idejama i osjećajima kako se nitko ne bi osjećao zapostavljen.

Srednje dijete i najmlađe
Još jedna dobra kombinacija. Osoba koja je odrasla kao srednje dijete neće stati na putu snovima i ambicijama onog drugog bez obzira koliko nekonvencionalni ili neostvarivi bili.

Dva srednja djeteta
Ova kombinacija nije loša no mogao bi biti problem oko donošenja odluka s obzirom da se nijedno ne postavlja kao autoritet.

Dva najmlađa djeteta
Ova veza će biti iznimno kreativna. No u ovom paru problem je što će teško organizirati život koji bi u ovoj kombinaciji mogao izgledati vrlo kaotičan.

Najmlađe dijete i jedinac
Još jedna dobra kombinacija. Jedinci koji su uglavnom odgovorne osobe preuzet će vodstvo manje organiziranog partnera. Druga strana pak vezi će dati kreativnost i udahnuti pustolovnost.

Dva jedinca
Ovo je vjerojatno najlošiji izbor koji jedinac može napraviti. Teško će prihvaćati zahtjeve jedno drugoga. Obje strane u ovoj vezi teže perfekcionizmu pa neće biti vremena za odmor i zaigranost.

izvor: tportal.hr

Vezani članci