Novac ne kupuje ljubav, ali je može uništiti

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Ako ste ikada bili u dugoj vezi, a posebno ako ste bili u braku ili živjeli s nekim, gotovo sa sigurnošću mogu ustvrditi da ste se barem jednom posvađali oko novca. Jedan od najvećih razloga problema u vezama su razlike u vrijednostima, ciljevima i navikama vezanim uz novac. No najveći je problem manjak komunikacije o toj temi.

Iako ne mogu tvrditi da smo moja supruga i ja savršeni po tom pitanju, mogu reći da smo jako napredovali i da gotovo više nemamo nesporazuma oko financija. Nije uvijek bilo tako, i svađe su bile dio našeg puta, no naša je veza danas puno stabilnija jer smo naučili razgovarati o novcu i uskladiti naše financijske ciljeve. Ako možete naučiti te dvije stvari, učinit ćete više za svoju vezu nego većina parova, a to će dodatno produbiti vaš odnos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Razgovor o novcu je možda neugodan, ali nužan

Razgovarajte o financijskim vrijednostima i ciljevima. Mnogi parovi zanemaruju ovaj korak čak i ako im se on čini potreban i zdravorazumski. Budući da razgovor o novcu može biti neugodan, mnogi parovi ne izgovaraju naglas važna stajališta o novcu, pa čak o tome i ne razmišljaju. Imaju ciljeve i vrednote vezane uz novac, no nikada ih ne preispituju. To je pogrešno, jer dok jedna osoba može biti štedljiva kako bi imala za buduće ciljeve, druga možda želi uživati u stvarima sada dok može. Razlike obično potječu iz različitog odgoja i mogu biti nabijene emocijama (više o tome u idućem koraku). Međutim one nisu nepremostive.

Recite partneru da želite sjesti i porazgovarati o budućnosti - što su vaši ciljevi i kako ih možete uskladiti da biste ih zajedno, timski postigli. Na početku samo počnite izbacivati riječi o onome što svatko od vas želi - kuću, djecu, školovanje za djecu, dopunsko zdravstveno osiguranje, lijep auto, putovanje svake godine, odjeću, računalo. Tada počnite stvarati prioritete i vidite imate li nešto zajedničko u svojim željama. Ako želite različite stvari, važno je objasniti zašto i uzeti u obzir želje druge osobe. Ako to nešto čini vašeg partnera sretnim, a vi želite da je on sretan - to može biti temelj za dobru vezu. No veze nisu jednostrane, pa i vi imate pravo na sreću. Obje strane se trebaju uvažiti i pronaći kompromis s kojim ćete oboje biti zadovoljni. Možda će trebati nekoliko ovakvih ciljanih razgovora kako biste ciljeve mogli staviti na papir i odrediti vrijeme za njihovo postizanje, ali vrijedno je truda.

2. Trudite se ne doživljavati pitanje financija osobno

Uklonite emocije iz razgovora o novcu. Od prvog razgovora o novcu pa tijekom idućih razgovora (pogledajte petu točku) vrlo je važno da oboje ostanete mirni, da ne pokušavate jedno drugo povrijediti ili se ljutiti zbog bilo čega i da pogledate svaku temu objektivno. Obično su financijska pitanja povezana s mnogim drugim emocionalnim pitanjima, sa iskustvima iz djetinjstva i potrebom da se osjećate sigurno. Možda se osjećate povrijeđeno ako netko kritizira vaš način trošenja, a možda smatrate da je vaš način jedini ispravan. Važno je razvezati te emocionalne čvorove i u takvim razgovorima baviti se isključivo onime što ima veze s novcem. To znači da vaše riječi ne smiju biti optužujuće i emocionalne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne okrivljujte drugu osobu, čak joj ne upućujte ni negativnu kritiku. Jednostavno razgovarajte o financijskim ciljevima, razvijajte plan kako ćete ih ostvariti i razvijajte sustav financiranja. Također, pokušajte osvijestiti da niste napadnuti ako partner govori o vašim ciljevima i navikama - dopustite da to bude otvorena diskusija. Ako se osjećate napadnutima, nakratko se zaustavite, duboko udahnite i sjetite se da to nije razgovor o vama osobno, već o tome kako ćete ujediniti svoje pojedinačne potrebe i ciljeve. Dakle, zamislite to kao timski trud, a ne scenarij „ti protiv mene".

izvor: sensaklub.hr

Vezani članci