Lažne djevice made in China

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Komunistička bi zemlja uskoro mogla postati model po kojem će budući studenti ekonomije učiti kako od BDP-a napraviti šou program. Zemlja koja broji preko milijardu i 300 tisuća stanovnika, zemlja koja graniči s opasnim zonama Afganistana, nemirnim Pakistanom, moćnom Rusijom, Mongolijom, Indijom...

»Doing business in China« parola je kojom se odavno vode moćne zapadnjačke ekonomije, koje muku muče ne samo sa složenom birokacijom, već i sa što kvalitetnijom interkulturnom komunikacijom. Što reći, kako sjediti, dati ruku ili ne, kako se odjenuti što pokloniti i tisuću ostalih pitanja za koje velike korporacije znaju da im mogu itekako upropastiti šanse za sklapanje dobroga deala.

Jeftini tekstil, China Town, i lažna Dolce & Gabbana vjerojatno su prve asocijacije kada se spomene Kina. Možda se sjetite da je i prilikom posjete Rijeci kineska delegacija investiciju od 200 milijuna eura proglasila sitnicom... Ili će vas možda ubuduće na zemlju jeftinih Rolexa asocirati brutalan napad koji je pretrpio mladi Kinez oženjen za Zagrepčanku. Kako bilo, možda ćemo se konačno osloboditi sveprisutnog ksenofobičnog mišljenja o tome kako »će nas žuti preplaviti«, i konačno odati kakav takav respekt činjenici da je Kini, pa ono ako ništa drugo pripala srebrna medalja u ekstra teškoj kategoriji najjačih ekonomija svijeta.

E, baš u toj ekstra drugoj ekonomiji svijeta ima jedna poprilična hrpa problema. Na stranu rudnici, natalitetna politika, siromaštvo i prekrcanost pojednih regija. Osim lažnih Guccija i Versacea, uskoro stižu i lažne djevice made in China, pritisnute muškim tradicionalizmom.

Pomahnitale Kineskinje okupirale su ordinacije estetskih kirurga kako bi povratile djevičanstvo. Iako sve otvorenija prema »zapadnjačkom načinu života« (ma što god to značilo), mlade djevojke, prvenstveno u dvadesetima žele »početi ispočetka«. Uglavnom su pred udajom, a svoje su odabranike uvjerile da su djevice. Pa su to odlučile provesti u djelo.

»Operacijom se himen vraća u prvotno stanje, i gotovo je nemoguće shvatiti da je riječ operacijskom zahvatu«, riječi su profesora Zhou Honga iz pekinške ženske bolnice.

Za otprilike 4 tisuće kuna, Zhou obavlja dvadesetak operacija mjesečno, dajući djevojkama drugu šansu za prvi put. Osim toga Zhou smatra da ne čini ništa loše.

- Djevojke ne počinju brak u laži. Zbog čega se to razlikuje od nerealnih očekivanja muškaraca da žena mora biti djevica? Dajte molim vas - kategoričan je Zhou.

Himenoplastika je najrjeđa estetska operacija koja se izvršava, no usprkos tome posao osim u Kini cvate i u muslimanskim zemljama, gdje je ženska nevinost na visokoj cijeni. Glavno je ostaviti svoga budućeg supruga u uvjerenju da je prvi i jedini...

novilist.hr

Vezani članci