Kakvi muškarci ostavljaju trajan dojam na žene?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Žene su vrlo osjetljive na visinu glasa i jači će dojam na njih ostaviti dublji glas nego viši tonovi. Niti boja glasa nije nebitna kad dame biraju partnera, piše Daily Mail o rezultatima novog istraživanja o mehanizmima memorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici sa Sveučilišta u Aberdeenu tvrde da žene koriste visinu glasa u procjeni genetske kvalitete, na isti način kao što u odabiru dugoročnog partnera procjenjuju osobine ponašanja, kao što su asocijalno ponašanje ili nedostatak emocionalne topline.

A kada evaluiraju potencijalnog partnera, žene se oslanjaju na svoja sjećanja koja će im brzo dati informacije o atributima i ponašanju njihovih udvarača u prošlosti. Znanstvenici su u nizu pokusa otkrili da žene imaju veliku sklonost muškim glasovima u donjem registru te da se lakše i preciznije sjećaju objekata koje im je predstavio duboki muški glas. 'Naša saznanja pokazuju da je sjećanje žene pojačano nižim muškim glasovima u usporedbi s manje atraktivnim višim glasovima', kaže voditelj istraživanja dr. David Smith.

'Mislimo da je to dokaz da je evolucija kod žene oblikovala sposobnost pamćenja podataka povezanih s poželjnim muškarcima', objašnjava supervizor istraživanja, dr. Kevin Allan. 'Dobra memorija omogućuje ženama da usporede i vrednuju muškarce prema tome kako bi mogli ponašati u različitim kontekstima odnosa.'

Istraživanje je objavljeno u Springerovom časopisu Memory and Cognition.

izvor: tportal.hr

Vezani članci