FOTO  VIŠEGODIŠNJA ISTRAŽIVANJA Široj javnosti u Mostaru predstavljena nova bogatstva Hercegovine

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Na okruglom stolu 'Arheološko naslijeđe Hercegovine - istraživanje, prezentacija i promocija', održanom u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, predstavnici muzejskih ustanova s područja Hercegovine i mostarskog Filozofskog fakulteta razgovarali su o arheološkim nalazištima u ovom dijelu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik federalnog ministra za znanost i tehnologiju Jasmin Branković ocijenio je kako je prostor Hercegovine u domaćoj i međunarodnoj znanstvenoj javnosti odavno poznat po neprocjenjivo vrijednim arheološkim nalazima iz različitih razdoblja ljudske povijesti.

"Potrebno je znanosti i struci otvoriti put kako bi pokušali doći do odgovora na mnoštvo pitanja koja, za sada, u mnogim slučajevima imaju uporište samo na teorijama. Dakle, potrebno je omogućiti njihovu daljnju stručnu i znanstvenu obradu i prezentaciju u javnosti, ali i nastavak sistematskih arheoloških istraživanja ovog područja, te korištenje rezultata u kulturne, obrazovne i znanstvene svrhe", naglasio je Branković.

Kazao je kako je priča o arheologiji jedna od rijetkih uspješnih priča u BiH.

"Mi kao ministarstvo već godinama pokušavamo, onoliko koliko je u našoj moći, pružiti podršku arheološkim istraživanjima i publiciranju radova koji nastanu na tim istraživanjima, međutim to je daleko od onoga što je dovoljno i potrebno. 

Uvijek treba dodatno uvažiti da arheologija, pored njenog znanstvenog i obrazovnog značaja, ima i onaj razvojni moment i omogućava razvoj turističke ponude, kulturnog turizma i drugih različitih vidova prezentacije našeg kulturnog bogatstva, koje je inače na području cijele BiH, ali posebno Hercegovine nemjerljivo. Bilo koja struktura i nivo u ovoj državi mora naći načina da značajnije podrži rad ustanova koji se bave arheologijom na bilo koji način", istaknuo je Branković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti izdvaja značajna sredstva za oblast znanosti i istraživanja, pa tako i za projekte u oblasti arheologije i arheoloških istraživanja u Federaciji BiH.

Ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica-Livno Dražena Džeko približila je arheološka istraživanja na Livanjskom polju u organizaciji tog muzeja, ali i ona istraživanja koja su provedena ranije, prije osnutka tog muzeja.

"Arheološka istraživanja na Rešetarici, groblju sv. Ive, Lištanima, Lipi, Rapovinama, Prispu i njihovi bogati nalazi pokazuju kontinuitet života na Livanjskom polju od prapovijesti do kasnog srednjeg vijeka. Bogati nalazi s ovih lokaliteta, od delmatskih nalaza, preko antike, ranog kršćanstva, pa do ostatka starohrvatskih crkava i prvog Franjevačkog samostana u Livnu, danas su predstavljeni u stalnom arheološkom postavu Muzeja. Mnogi od njih su obrađeni od naše muzejske savjetnice Marije Marić Baković koja vodi aktualno istraživanje Bistričkog grada - starog grada u Livnu", navela je Džeko.

Tino Tomas sa Studija arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru (SUM) predstavio je istraživačke aktivnosti tog studija.

"Ovo arheološko naslijeđe o kojem smo danas pričali predstavlja onaj naš fizički dio identiteta bez kojeg mi danas ne bismo bili to što jesmo i zato je potrebno voditi brigu o njemu, te ga koristiti na siguran i održiv način. Istraživačke aktivnosti Studija su zaista brojne, istraživanja su se najviše koncipirala preko terenske nastave, tako da smo s prostora Hercegovine u svoja istraživanja do sada uspjeli uklopili ukupno 12 nalazišta. 

Konkretno, radili smo Ravlića pećinu, Crkvinu i Raguževu njivu u Rivinama kod Stoca, istraživali smo na antičkom vojnom logoru u Gračinama kod Humca, zatim na Gradini u Tomislavgradu, te brojnim drugim nalazištima", kazao je Tomas.

Dodao je kako je Ravlića pećina jedno od najvažnijih prapovijesnih nalazišta u ovom dijelu Europe, prenosi Fena.

"Debljina njenih kulturnih depozita iznosi preko tri metra, tako da nam daje i neke ključne podatke u rješavanju problematike prapovijesnog istočnojadranskog prostora. Konkretno, radi se o vremenu ranog neolitika, dakle starost negdje oko 6.000 godina prije Krista, zatim kasnog neolitika, eneolitika, razvijenog eneolitika i ranog brončanog doba", naveo je Tomas.

Vezani članci