U Zagrebu predstavljen zbornik ''Hum i Hercegovina kroz povijest''

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
O zborniku su govorili profesor Filozofskoga fakulteta u Zagrebu Nino Raspudić recenzentica zbornika Mirjana Matijević Sokol i urednik Ivica Lučić.

Raspudić je napomenuo kako zbornik pokazuje što je bila Humska zemlja u prošlosti te što je Hercegovina danas. Na međunarodnom skupu u Mostaru sudjelovalo je 60 znanstvenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te okolnih zemalja, rekao je dodavši kako je u dvije knjige zbornika uvršteno 46 autorskih priloga na 1600 stranica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenio je kako su radovi interdisciplinarnoga karaktera te dodao da su na skupu, osim povjesničara, nastupili i povjesničari umjetnosti, arheolozi te filolozi.

Matijević Sokol je istaknula kako je u prvom svesku na 866 stranica objavljeno 28 priloga te dodala da su uvodne tekstove napisali Ivica Lučić i Nino Raspudić.

Podsjetila je kako su u prvom svesku između ostalih objavljeni radovi Anđelka Mijatovića, Marinka Tomasovića, fra Hrvatina Gabrijela Jurišića i Roberta Jolića te dodala kako su u drugom svesku uz ine i radovi Domagoja Vidovića, Ivice Šarca i Tomislava Jonjića.

Napomenula je da je zbornik zaključen završnim riječima Ivice Lučića te ocijenila kako se radi o zaokruženu djelu o Humu i Hercegovini, koje udara temelje budućega istraživanja.

Zbornik "Hum i Hercegovina kroz povijest" objavljen je u nakladi Hrvatskoga instituta za povijest iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FENA

Vezani članci