FOTO  Intervju s Lukom Krstanovićem zaduženim za rad s mladima pri Općini Tomislavgrad

Vidi originalni članak

Prema web platformi "integritet.ba", mehanizmu koji, nudi uvid u to koliko su institucije vlasti koje su zakonski nadležne za mlade ispunile predviđenog "zakonskog minimuma" u okviru brige o mladima, Općina Tomislavgrad ocjenjena je visokom ocjenom 58, a ovakva ocjena rezultat je uspješne uspostave mehanizama za mlade sukladno Zakonu o mladima FBiH. Iza njih slijede Općina Novi grad Sarajevo, Općina Cazin, Ministarstvo rada i poduzetništava Tuzlanske županije, Grad Mostar, Banja Luka itd. Stoga smo o ovoj temi razgovarali s osobom zaduženom za rad s mladima pri Općini Tomislavgrad Lukom Krstanovićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Koliko dugo obnašate poziciju osobe zadužene za rad s mladima pri Općini Tomislavgrad?

Poziciju osobe zadužene za rad s mladima u Općini Tomislavgrad obnašam od 2011. godine.

2. Uspješno ste završili obuku za osobe zadužene za rad s mladima, koji su vaši komentari o održanoj obuci?

U sklopu projekta „Općine naklonjene mladima" polazio sam obuke za osobe zadužene za rad s mladima zajedno sa još nekoliko kolega iz lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini uključenih u projekt. Završetkom obuka stekao sam potvrdu o znanjima stečenim na obukama. Program obuke obuhvaćao je četiri ciklusa po 5 radnih dana sa sudjelovanjem 13 općina potpisnica za sudjelovanjem u projektu, 26 mladih voditelja iz udruga mladih i 13 službenika iz javnih ustanova iz oba entiteta. Sudionicima projekta ponuđena su znanja i vještine o provođenju Zakona o mladima FBiH i Zakona o omladinskom organiziranju Republike Srpske, koje su temelj za zalaganje za društvene reforme, a ujedno i promoviranje i zagovaranje sistematizacije pozicije osoba zaduženih za rad s mladima. Sudionici projekta stečenim su znanjima i vještinama doprinijeli boljim rezultatima u području poštivanja ljudskih prava, jednakih mogućnosti i demokratskih načela.

3. Jeste li prva adresa na koju se mladi obrate u vašoj lokalnoj zajednici?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao prvu mogućnost, svaki mladi sa prodručja općine mi se može obratiti. Može mi se obratiti pismenim putem, šaljući mi dopis ili koncept svojega projekta, a može tražiti i izravni razgovor samnom.

4. Jeste li naišli na podršku u svojoj lokalnoj zajednici oko pozicije koju obavljate?

Općina Tomislavgrad osigurava primjenu zakonskih propisa i strateških dokumenata, a koji uključuju institucionalnu brigu o mladima kroz osiguravanje proračuna i grantova za projekte mladih, a samim tim pruža podršku i meni u pitanjima koja su od važnosti za mlade, kao i pomoć u kreiranju i provedbi strategije prema mladima i organiziranju mladih kroz udruge mladih i vijeće mladih kao krovnu udrugu. Osigurava također i razmjenu iskustava s lokalnim upravama u zemlji i okruženju. Potiče svijest mladih o sudjelovanju u procesu donošenja odluka.

5. Kakva je vaša suradnja sa vašim kolegama iz drugih lokalnih zajednica koji rade isti posao kao i vi, dijelite li ista iskustva?

Kroz različite kontakte s osobama zaduženim za rad s mladima u drugim općinama dajem svoj doprinos u poboljšanju položaja mladih i u drugim lokalnim sredinama, te zajedno radimo na realizaciji aktivnosti koji će tome doprinijeti. U budućem razdoblju želimo se aktivnije angažirati u pogledu provedbe Zakona o mladima FBiH, prije svega na području Hercegbosanske žpanije, te uspostaviti suradnju sa lokalnim zajednicama i županijama kako bi im pružili zajedničku pomoć pri riješavanju problema i pružanju boljih prilika za mlade.

6. Koji su projekti vezani za mlade realizirani u vašoj lokalnoj zajednici?

Zajedno sa članovima Vijeća mladih općine Tomislavgrad saudjelovao sam u nekoliko projekata koje je organizirao Institut za razvoj mladih "Kult": „Institucionalni dijalog između mladih i vlasti kroz formiranje vijeća mladih", „Općine naklonjene mladima" i „Mladi prate politike prema mladima". Uspješno smo realizirali projekt „Internet za sve", koji ima za cilj da mladi, ali i svi građani potpuno besplatno i u svako vrijeme imaju kvalitetan pristup besplatnom bežičnom internetu na cijelom području Tomislavgrada. Uspješno smo proveli i projekt: „Mladi i lokalni izbori 2012", koji je imao za cilj afirmaciju mladih ljudi da u što većem broju iziđu na lokalne izbore izbore. U suradnji s Vijećem mladih općine Tomislavgrad provoden je projekt edukacije o ovisnostima u srednjim školama općine Tomislavgrad čiji je glavni cilj razviti sustav vrijednosti u našem društvu, prvenstveno u lokalnoj zajednici, prema kojem su pušenje i konzumacija alkohola i droga neprihvatljiva ponašanja. Pokrenuli smo i lokalni internetski portal za mlade na web adresi: www.vijecemladih-tg.com i mnogi drugi projekti.

7. Na kojem projektu trenutno radite?

Trenutno sudjelujemo u inicijativi "Mladi prate politike prema mladima", koju čine Institut za razvoj mladih Kult iz Sarajeva, Demokratski omladinski pokret Iz Velike Kladuše, Perpetum mobile iz Banja Luke, Vijeće mladih općine Tomislavgrad i Omladinski savjet Vlasenica uz podršku Europske Unije, čiji je cilj uspostaviti održivi institucionalni mehanizam dijaloga između vlasti i mladih kako bi se utjecalo na zajedničko pripremanje, praćenje i provedba politike prema mladima u BiH. Također održavamo i radionice u sklupu "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", kao i radionice o prvodbi Zakona o mladima FBiH, a radimo i na projektu borbe protiv ovisnosti.

8. Koji su postojeći mehanizmi politike prema mladima u Vašoj općini? (Strategija, prostor, Vijeće mladih i drugi)

Općina Tomislavgrad ima imenovanu osobu za rad s mladima, povjerenstvo za šport i mlade Općinskoga vijeća, kao i proračunsku stavku za mlade. 2011. godine oformljeno je Vijeće mladih općine Tomislavgrad, kao drugo formirano općinsko vijeće mladih u FBiH sukladno Zakonu o mladima FBiH, koje je odmah zatim dobilo svoja dva predstavnika u Povjerenstvu za šport i mlade Općinskoga vijeća Tomislavgrad s pravom glasa. To imenovanje smo uradili prvi u FBiH. Javni pozivi za projekte za mlade se redovito raspisivaju svake godine. Strategija za mlade općine Tomislavgrad usvojena je u ožujku 2013. godine, dok je ove godine otvoren i Centar za mlade kao prostor za sve mlade sa područja općine Tomislavgrad i sve organizacije mladih, koji služi za realizaciju ideja mladih, pristup internetu, druženja mladih, organizaciju projekata mladih, ali i kao edukacijsko-tehnički centar u vidu prakse.

9. Kakva je Vaša suradnja s udrugama mladih u vašoj općini?

Na Popisu udruga mladih, koju vodim unutar službe, u Općini Tomislavgrad trenutno se nalaze pet udruga mladih i Vijeće mladih općine Tomislavgrad kao krovna udruga. Kroz izuzetno dobru suradnju s udrugama mladih stalno radim na primjeni i unapređenju novih praksi komunikacije i suradnje ne samo s udrugama mladih, nego i s neformalnim organizacijama mladih. Zajednički uvodimo i uspostavljamo inovativne metode za rad proširujući aktivnosti, uspostavljajući partnerstva, kao i nove mreže odnosa unutar lokalne zajednice i šire. Izgrađujemo sustav poboljšanja položaja mladih i radimo na povećanju njihova sudjelovanja u društvu na lokalnoj razini.

Vezani članci