Treća Stolačka tarča bila je pun pogodak - Tisuće turista na Starom gradu Vidoškom

Vidi originalni članak
Ako za neku manifestaciju možemo reći da je "pogodak u sridu", onda je to "Stolačka tarča"- a grad kojeg se naziva i "Muzejom povijesti", odnosno Stari grad Vidoški iznad Stoca s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na Stolac, bio je idealno mjesto za njezino održavanje.

Vidoški grad je okamenjena povijest, kao i sam Stolac- više puta opsjedan, osvajan, utvrđivan i dograđivan, rušen i obnavljan, napuštan i ponovo nastanjivan. Konačan današnji izgled djelo je Austro-ugarske vojske koja ga je 1888. godine porušila i skladno svojim tadašnjim vojno-strateškim potrebama ponovo izgradila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Treća po redu Stolačka tarča donijela je ponovno nešto novo, dva dana bogatog programa za one od najmlađih do najstarijih, nekoliko tisuća posjetitelja , djevojke u srednjovjekovnim nošnjama, konji, kula preuređena u tamnicu iz koje zatočenici dozivaju u pomoć, šatori, 90-ak vitezova s oklopima i mačevima, srednjovjekovno oružje, posuđe i suveniri.

Iz organizacijskog odbora ističu kako ih posebno veseli veliki broj stranih posjetitelja Sajmu, među kojima su Rusi, posjetitelji iz Hrvatske, ali i čitave Hercegovine. Ravnatelj JU Radimlja Ante Vujnović kazao je za naš portal kako su posjetitelji i prije početka programa u tvrđavi iznad Stoca, mogli razgledati "grad na Bregavi", brojne kamene mostove, mlinice i džamije iz osmanskog razdoblja, džamiju u središtu Stoca i nedavno izgrađeni Kulturno-duhovni centar Trebinjsko-mrkanske županije koji ubrzo otvara svoja vrata, ali i vodopad "Provalije" ili kako ga ovdje nazivaju stolačku Nijagaru.

Posebno veseli vijest da će ubrzo na popisu turističke ponude Hercegovine biti i srednjovjekovne rute Hercegovine koje uz pomoć europskih fondova provode Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije i Crna Gora, a Stolac s ovakvim sajmom i povijesnom baštinom zasigurno ima što pokazati.

Da bi bio "raj na zemlji" u Stocu još treba obnoviti nekolicinu objekata stradalih u ratu, u prvom redu hotel "Bregavu", koji je i prije rata bio ukras grada. Zbog ne postojanja hotela brojni gosti Stoca, među kojima su i viteške skupine iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, morali su putovati do Mostara, odnosno, do 20-tak kilometara udaljene Bune, gdje su bili smješteni u motelu "Relax". Obnova hotela Bregava nužna je, ukoliko se Stolac želi razvijati kao turistička destinacija, u kojem će se turisti zadržavati duže od jednog dana.

Uz bogat sadržaj i prelijepo vrijeme ova dva dana trajanja manifestacije zasigurno je utjecalo na broj posjetitelja, a ni kratkotrajna kiša nije uspjela rastjerati oko 500 ljudi koji su se skupili na afterparty-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovime su pripreme za četvrtu Stolačku tarču već počele, a iduće godine očekuje nas još veći broj viteških skupina i posjetitelja, te još bogatiji program - ističu iz Organizacijskog odbora.

stolac.co

Vezani članci