Širokobriješka ljepotica se priprema za konzervatorsko-restauratorske radove

Vidi originalni članak
Naime, franjevci sa Širokog Brijega odlučili su potražiti stručne savjete kako pristupiti zaštiti građevine i zaustaviti prodor vlage u crkvu, posebno kroz zvonike, koja stvara nepoželjne promjene na zidovima i krovištu.

Budući da je crkva, koju je daleke 1905. godine dao podići fra Didak Buntić, spomenik kulture, bilo kakvi zahvati na njoj podliježu pravilima o zaštiti kulturno-povijesne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je priopćeno na službenoj stranici Franjevačkog samostana na Širokom Brijegu, u dogovoru sa Zavodom za zaštitu spomenika Bosne i Hercegovine angažirani su stručnjaci Konzervatorskog zavoda iz Splita koji će napraviti elaborat o prijeko potrebnim radovima.

Također, odobrenje za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova može dati samo Zavod za zaštitu spomenika BiH.

- Veliko iskustvo, provjereni tim stručnjaka i licencu ima tvrtka NEIR iz Splita s kojom smo obavili razgovore i kanimo joj povjeriti izvođenje radova. Za što potpuniji uvid u sadašnje stanje građevine bilo je potrebno postaviti skelu, te izbliza ustanoviti pravo stanje stvari da se izbjegnu pogrešne pretpostavke; a nakon uvida pristupit će se izvedbi samih radova. Novčanu potporu za prijeko potrebne radove crkva će jednim dijelom dobiti od Zavoda za zaštitu spomenika, a veći dio ostaje na brizi svih nas - njezinih korisnika. Ova obavijest je ujedno i molba da se uključite, sukladno svojim mogućnostima, u zaštitu i obnovu naše kamene ljepotice, rekao je fra Tomislav Puljić, širokobriješki gvardijan.

Ovi radovi bit će samo nastavak aktivnosti koje se provode na Širokom Brijegu. Naime, najprije su izbijeljeni vanjski i unutarnji zidovi crkve, da bi prije dvije godine, dok je fra Sretan Ćurčić bio gvardijan, započeli radovi na uređenju crkvenog dvorišta, uređenju parkinga na Bakamuši i prilaza crkvi i crkvenom dvorištu, te obnovi i nadogradnji vanjskog WC-a i obnovi stare fratarske čatrnje u neposrednoj blizini crkvenog dvorišta. Tim radovima je širokobriješka ljepotica zasjala punim sjajem kako i doliči jednom ovakvom povijesnom mjestu u Hercegovini.

ABCportal.info

Vezani članci