FOTO  Grand Prix 15. Mediteran Film Festivala filmu 'O umijeću ratovanja'

Vidi originalni članak

Grand prix 15. MFF-a otišao je u ruke redateljskog para Silvije Luzi i Luce Bellina za film u dugometražnoj kategoriji 'O umijeću ratovanja'. Najboljim u kategoriji kratkometražnog dokumentarca proglašen je film španjolske redateljice Rosera Corelle 'Zatočenici Kanuna', dok je posebnu nagradu publike osvojio film izraelskog redatelja Bernarda Dicheka ''Kalusz koji sam poznavao''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dugometražnoj kategoriji, žiri u sastavu Antonia Dubravka Carnerud, Manuel Jimenez Nunez i Pjer Žalica za Grand Prix 15 MFF-a izabrali su talijanski film ‘O umijeću ratovanja' uz obrazloženje kako ‘' u ovom 70 minutnom dokumentarnom filmu globalno aktualan sadržaj koji predstavlja stvarnost za mnoge europske radnike i njihove obitelji, opisan je na način koji nudi identifikaciju i mogućnost angažmana. Kroz vrlo originalan vizualni pristup autori potiču našu socijalnu osvještenost i daju nam vjeru da je pobjeda Davida nad Golijatom još uvijek moguća''.

Specijalno priznanje 15. MFF-a u dugometražnoj konkurenciji pripalo je izraelskom filmu ‘'Prije revolucije'', redatelja Dana Shadura zbog toga što, kako su istaknuli članovi žirija, ‘' autor nudi osobno ali ne i privatno istraživanje povijesti jedne obitelji kroz koje nam se otkrivaju nepoznate činjenice o izraelsko - iranskim odnosima prije revolucije. Duboko dirljiva priča postavlja univerzalna pitanja morala i etike s kojima smo konfrontirani u vremenima političkih promjena''.
U kratkometražnoj kategoriji žiri u sastavu Jurinko Rajič, Tyler Gunderson i Mario Vukadin jednoglasno je donio odluku i najboljim proglasio dokumentarac španjolse redateljice Rosera Corelle, ‘'Zatočenici Kanuna'', uz obrazloženje da ‘'zbog specifične priče vezane za albanski narod te izuzetnog likovnog dočaravanja samog ambijenta film snažno prikazuje običaj o kojem se nerado govori a još uvijek postoji.''

Specijalno priznanje u kratkometražnoj konkurenciji odlazi u ruke hrvatskom filmu ''Tamo gdje živi Nada'', Darija Bukovskog za koji su članovi žirija rekli kako su '' vidjeli svakodnevnu priči iz života starih ljudi o kojoj se nerado govori''. Žiri je odlučio dati specijalno priznanje filmu i redatelju zbog hrabrosti da intimističku priču podjeli sa svima nama.

U kratkometražnoj konkurenciji, žiri u ovom sastavu odlučio se dodijeliti još jedno Specijalno priznanje egipatskom filmu 'Om Amira' redatelja Najia Ismaila, zbog kako su istaknuli '' snage filma koja je u ovoj obiteljskoj drami odlično filmski ispričana te na dubok način progovara o svakodnevnoj borbi za život''.

Uz svečani dio dodjele MFF projektora i proglašenja pobjednika posljednju večer Mediteran Film Festivala obilježila je i projekcija kratkog fima 'Žuta crta' nastalog na MFF radionicama kao i prikazivanje Oscarom nagrađenog glazbenog dokumentarca 'Potraga za Sugarmanom'.

Vezani članci