FOTO/VIDEO  Premijera filma TREBIŽAT – PRIČA O JEDNOJ VODI I JEDNOM NARODU

Vidi originalni članak

... u 19 sati bit će premijerno prikazan dokumentarni film scenarista i redatelja Mire Andrića Trebižat - priča o jednoj vodi i jednom narodu. Andrićev film o vodama sliva Trebižata je nježna priča o jednom narodu koji je podijeljen ljudskom granicom na Hercegovinu i Dalmaciju, ali kojega povezuju vode sliva Trebižata. Film je sniman četiri godine.Trajanje filma je 60 minuta. Postoji jedan kraj koji pustoši zime prkosi nečim čega ima najmanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji kraj u kojemu zimsko sunce diže u oblake ono čega ljeti nema i rasipa pred nas, malo se hvali i ponosno pokazuje, a malo skriva u njedrima. Postoji kraj, jedan kraj, u kojemu ni čovjeka ni vodu ne možeš uhvatiti, zauzdati, omeđiti.

Postoji jedan kraj jedne vode i naroda ispresijecan kamenim gudurama, maglovitim visovima, poviješću, običajima, tako bogat u različitostima, a opet jedinstven, ali najvažnija su mu poveznica vode koje vjetar i sunce donose, oblaci istresaju, a nadzemlje i podzemlje razvode ovim krajem u smjerovima koji zbunjuju i kao da žele sakriti tajnu: ma koliko naziva dali toj vodi, radi se o jednoj vodi o jednom slivu - slivu Trebižata. Taj ljudskom oku često neprimjetni svijet u vodi i oko nje čini bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta Hercegovine i Dalmacije. Ovo je priča o jednoj vodi i jednom narodu.

Vezani članci