‘Rakitski kraj će opstati te će se nastaviti razvijati’

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Rakitski nokturno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlada Lucija čitala je stihove iz pjesme "Rakitski nokturno", autora fra Vlade Lončara. O monografiji su govorili urednici Ante Pavković Šišović, Branko Barišić Jojić i Zdravko Nikić, a potom i dr. fra Andrija Nikić, Milan Rezo i Bože Šarić. Nakon kraćeg obraćanja Ante Pavkovića, Branko Barišić je uvjerljivo istaknuo sve dijelove knjige koja se marljivo radila dvije i pol godine.

Vratio se u povijesne godine značajne za taj kraj te posebno naglasio kako se o tom kraju premalo pisalo. Tek od 2001.godine krenulo se šire pisati o Rakitnu, a to ime postoji u četiri države. Radosna je vijest da se u Rakitnu trenutačno više rađa nego umire, ali je ipak premalo novih obitelji.

Razvitak se nazire u svim segmentima, naglasio je, među ostalim, Branko Barišić, spominjući brojne školovane Rakićane na svim stranama uz zahvalu svima koji su napisali makar i jedan red. Jer, što nije zapisano, nije se ni dogodilo. Prof. Zdravko Nikić je također prenio sve najvažnije u toj knjizi po poglavljima, a ukupno ih je 16. Nikić je na kraju naglasio.

- Mi smo dali temelje, a mladi i stručni ljudi imaju se na što osloniti i krenuti dalje. Uvjereni smo kako smo svi načinili djelo dostojno ovoga mjesta i dali vjernu iskaznicu Rakitna.

Vrijedni rad

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je i neka imena koja su uradila veoma puno i vrijedno za tu knjigu. O monografiji je govorio i župnik dr. fra Marinko Leko. Istaknuo je kako mu je osobno drago što je ova knjiga konačno ugledala svjetlo dana. Mnogo toga je u zaboravu. Zahvaljujući sposobnima rakitski kraj će opstati i razvijati se, pa će Rakićni ostajati u svom zdravom kraju.

Dr. fra Andrija Nikić se osvrnuo na teška stradanja u Rakitnu za Drugog svjetskog rata i poraća. Bilo je to vrijeme kada je sila odmjeravala odnose, a ne pravda i poštenje. Spomenuto je 406 ubijenih Hrvata katolika iz Rakitna. Ti su podaci potrebni da spasimo povijest od iskrivljivanja.

- Ovo je riznica, da ne kažem enciklopedija, o Rakitnu, naglasio je dr. fra Andrija Nikić.

Izvor: Vecernji.ba

Vezani članci