Posušanke pobjednice druge Raštikijade

Vidi originalni članak

Drugo mjesto pripalo je ekipi Hercegovačkog stapa, Ivici Mariću i Igoru Vučiću, a treće ekipi "Fijaker" iz Ružića koju su činili Miroslav Marić i Krešo Alilović. Ocjenjivao se i najšarmantnije uređeni štand, a tu je pobjedu odnio Ante Volarević iz Metkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14 ekipa

Na ovom jedinstvenom natjecanju u kuhanju raštike natjecalo se 14 ekipa, od kojih većina iz Hercegovine, te jedna iz Slavonskog Broda i jedna Metkovića. Raštikijada je privukla podosta znatiželjnika i ljubitelja raštike koji su sa zadovoljstvom kušali skuhanu raštiku u kojoj se moglo naći od suhog do kuhanog mesa.

Ekipe su se sastojale od dva natjecatelja - kuhara i njegova pomagača, a postojala su i posebna pravila kojih su se natjecatelji trebali pridržavati. Prije svega, količina mesa koja se kuhala bila je ograničena na tri kilograma, dok je raštiku bilo dopušteno koristiti u neograničenim količinama.

Natjecatelji su oko 13 sati krenuli s kuhanjem, a na raspolaganju su imali tri sata. Do 16 sati ekipe su već dovršavale svoja jela, a članovi žirija su čekali odraditi svoj posao. Pred njih je od svake ekipe donesena skuhana raštika te su ocjenjivali boju i izgled raštike, gustoću, miris, izgled mesa, njegovu čvrstoću, opći okus i opći dojam.
Bodovanje

Natjecanje je ocjenjivao peteročlani žiri s ocjenama od 5 do 10, a ove godine u žiriju su bili Ljubo Jurčić, ugledni ekonomski analitičar, Ljubo Grizelj, grudski gradonačelnik, Slavo Bago, bivši ravnatelj Ugostiteljske škole Mostar i pisac više kuharica, Ivan Matić iz Turističke zajednice ZHŽ-a i Vlado Leko, dugogodišnji ugostiteljski djelatnik i direktora hotela "International" Zagreb. Oni su imali sat vremena za kušanje i ocjenjivanje raštike svih kandidata, ali nisu znali koja je čija, jer je pred njih dolazila pod kodnim brojem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju su ipak žene odnijele pobjedu pokazavši kako se spremaju jela od ove namirnice koja je u narodu poznata kao hrana seljaka, ali koja je bogata nutritivnim vrijednostima te bi svakako trebala biti zastupljena na jelovnicima svih kućanstava.

Dnevni list

Vezani članci