Počinje rasprodaja imovine Hercegovina osiguranje radi brojnih potraživanja

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Naime, za nepunu godinu dana od uvođenja privremene uprave u Hercegovina osiguranje imovina ove osiguravajuće kuće će biti rasprodana kako bi se namirili brojni osiguranici.

Općinski Sud u Mostaru je pokrenuo postupak posebne likvidacije nad Hercegovina osiguranjem i za likvidacijskog upravitelja postavio je Žarka Zovku iz Mostara, kazao je za Dnevni list direktor Agencije za nadzor osiguranja FBiH Ivan Brkić. Brkić pojašnjava da je likvidacijski upravitelj dužan odmah izvršiti popis imovine i popis povjeritelja i obveza društva i dostaviti iste likvidacijskom sucu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivaju se svi povjeritelji da u roku od 30 dana od dana objavljivanja odluke prijave sva potraživanja vezana uz Hercegovina osiguranje", kazao je Brkić. Važno je i to da je Agencija za osiguranja za privremenog upravitelja Hercegovina osiguranja imenovala Ivana Kristu iz Tomislavgrada koji će u idućem razdoblju nadzirati radnje u osiguranju.

Sve odluke Suda i Agencije u idućim danima bit će objavljene u službenom glasniku gdje će se zainteresirani, a zna se da ih je mnogo, moći informirati o daljnjim potezima.

Brkić nije želio nagađati hoće li se dugovi prema svim povjeriteljima moći namiriti od prodaje imovine Hercegovina osiguranja, jer će mnogo toga ovisiti i o tržišnoj cijeni nekretnina. Ipak je naglasio da, prema knjigovodstvenoj vrijednosti, Hercegovina osiguranje ima dovoljno sredstava da se od prodaje namire potražitelji.

Agencija za nadzor osiguranja s ciljem financijske konsolidacije Hercegovina osiguranja i zaštite interesa osiguranika i oštećenika, 15. ožujka 2010. uvela je prinudnog upravitelja u ovo osiguranje.

Tek tada su na vidjelo izišli brojni problemi i dugovi koje je ovo osiguranje imalo prema osiguranicima, dostavljačima i djelatnicima. Brojne tužbe od početka prošle godine stizale su na adresu ovog osiguranja u Mostaru, a brojane su u tisućama. Najbrojnije i najvrjednije su one za naplatu polica životnog osiguranja koja su došla na naplatu početkom 2010., a za koje nije bilo novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tisućama djelatnika Aluminija, Elektroprivrede HZ HB i drugih poduzeća nisu isplaćene tisuće maraka koje su godinama štedjeli. Uz to na naplatu su došla i osiguranja za automobile i potraživanja dobavljača. Čašu su prelili djelatnici koji plaće nisu dobili mjesecima, jer novca na računu osiguranja nije bilo, a Agencija je naložila i blokadu računa do daljnjeg, tako da su sve uplate bile blokirane.

Agencija je još u rujnu prošle godine bila spremna pokrenuti likvidaciju, no tadašnji privremeni upravitelj Slađan Bevanda obećao je da će u roku mjesec dana naći kupce za Hercegovina osiguranje i izlaz iz kolapsa. To se nije dogodilo, a osiguranje je tonulo sve dublje.

Stoga je Agencija za nadzor osiguranja Federacije BiH 14. listopada Hercegovina osiguranju oduzela odobrenje za rad za obavljanje poslova životnog i neživotnog osiguranja. Zabranjeno je i izdavanje novih polica osiguranja te raspolaganje ukupnim sredstvima društva. Nakon oduzimanja odobrenja pokrenut je postupak posebne likvidacije u društvu i imenovana privremena upraviteljica - Katarina Drmać, kako bi nadzirala istu.

Iako su djelatnici osiguranja polagali nadu u opstanak društva, to se nije dogodilo. Osobe koje su prije uvođenja privremene uprave u društvo upravljale Hercegovina osiguranjem i koje su upropastile ovu nekada najperspektivniju osiguravajuću kuću u BiH, ne spominju se nigdje, iako su brojni osiguranici bezbroj puta zahtijevali od sigurnosnih agencija da istraže gdje je nestao novac i tko je kriv za propast Hercegovina osiguranja.

Dnevni list navodi kako na kraju ostaje za vidjeti hoće li državne agencije nakon prodaje Hercegovina osiguranja pokrenuti postupak odgovornosti.

Vezani članci