Oprez: Lažni inspektori u HNŽ-u "uzimaju uzorke" i odmah naplaćuju kazne

Vidi originalni članak
U priopćenju Uprave upozorili su javnost i privredne subjekte na području cijele Federacije BiH da prilikom inspekcijskog pregleda od osoba koje se predstavljaju kao inspektori obvezno traže službene legitimacije.

Naime, u Upravi su došli do saznanja da lažni inspektori od privrednih subjekata traže uzimanje uzoraka za vršenje laboratorijskih analiza, te ukoliko privredni subjekt "ne vrši djelatnost u skladu za zakonom" naplaćuju kazne na licu mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Upućujemo sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obvezno kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj telefona 033/563-350 ili 033/563-360, kako bi potvrdili identitet službenih osoba, inspektora - ističe se u priopćenju.

Također napominju da je još od 2006. godine stupanjem na snagu Zakona o prekršajima u FBiH način naplaćivanja kazni propisan prekršajnim nalogom, odnosno niti jedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonska ovlaštenja naplate bilo kakvih kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda.

Iz Uprave su skrenuli pažnju da čak niti naknadu za vršenje laboratorijskih analiza, a na osnovu inspekcijskih kontrola, ne mogu naplatiti inspektori, već akreditirane laboratorijske kuće.

Vezani članci