Cesta Stolac - Neum gradi se već 30 godina!

Vidi originalni članak

Tako je jučer za Dnevni avaz, ukratko, opisao trenutnu situaciju s projektom gradnje ceste Stolac - Neum načelnik Općine Neum Živko Matuško (HDZ BiH).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skraćena vožnja

Kako je rekao za Dnevni avaz, pomalo ironično, jedini pomak koji je u posljednje vrijeme načinjen jeste činjenica da se trenutno izvode radovi na spajanju stare i nove ceste koja vodi ka unutrašnjosti, u dužini od petstotinjak metara!

- Eto, moći ćete skratiti vožnju za dvadesetak minuta. To je to. Svake godine ista priča -kako doći do Neuma, kako se povezati, kako prometovati. Lani su plasirane informacije da su nastali problemi s eksproprijacijom zemljišta, ali ništa od toga nije istina. Jednostavno, sve stoji i Neum je i dalje prometno izoliran - kazao je Matuško.

Osnovna stvar za razvoj Neuma, podsjetio je on, jeste put prema unutrašnjosti zemlje, odnosno Čapljini, Mostaru i Sarajevu.

Lažna obećanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za realizaciju ceste Stolac - Neum u dužini od 48,8 kilometara, na koju Neumljani čekaju punih 30 godina, potrebno je oko 55 miliona eura.

Iako je lani federalni ministar prometa i veza Enver Bijedić (SDP) izjavio da će projekt biti nastavljen, bageri su se prije dvije godine zaustavili na 5,1 kilometar iz pravca Neuma. S druge strane, iz smjera Stoca, još uoči Olimpijade u Sarajevu urađeno je 15 kilometara.

Primjer iz regije

Sudeći prema do sada realiziranim obećanjima, malo je vjerovatno da će Federacija BiH u skorije vrijeme pronaći sredstva za gradnju normalne prometnice i povezati Neum s ostatkom države. Primjera radi, Kosovo je za tri godine izgradilo 117 kilometara autoputa, a BiH svega pedesetak kilometara za 13 godina. Pruga od Ploča do Metkovića, u dužini od oko 20 kilometara, radila se devet mjeseci.

Vezani članci