Mostaru i Hercegovini prijeti katastrofalan potres?

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
No za razdoblje od 100 ili više godina za područje Banje Luke, planine Treskavice, te područje Trebinja i Neuma, prognozira se razorne zemljotrese s velikim štetama, ali i ljudskim žrtvama

U02:08 sati po srednjeeuropskom vremenu regiju Mostara ponovno je pogodio potres umjerene jačine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Dana 15.03.2012. godine, aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrirali su u 02 sata i 08 minuta potres umjerene jačine 89 kilometara jugozapadno od Sarajeva na području Čitluka. Magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,3 Richtera, a intenzitet u epicentru je bio V stupnjeva Merkalijeve skale. Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu, službeno je priopćeno.

S druge strane, prema informacijama Euro-mediteranskog seizomološkog centra epicentar potresa je bio 14 km južno od Mostara, odnosno 7 km istočno od Čitluka. Jačina ovog potresa je iznosila 3,7 stupnjeva po Richterovoj ljestvici.

Prije osam dana ovo područje pogodio potres slične jačine.

Noćašnji potres se, osim u Mostaru osjetio i u većem dijelu Hercegovine, te dijelu južne Hrvatske.

Podrhtavanje tla provudilo građane

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi građani su se noćas proboduili zbog potresa, a ima i straha da je riječ o najavi snažnijeg potresa. Premda je prognoze nezahvalno davati, seizmološki stručnjaci koje je kontaktirao portal Doznajemo.com, kažu da nije izgledno da su ova dva potresa najava nekog mnogo većeg podrhtavanja tla, te da u svakom slučaju nema razloga za paniku kod građana.

Česti potresi mogu se objasniti rasjedom tla koji se proteže sjevernom stranom Livanjskog polja u području planina Cincar i Golija. To je područje uz južnu Hercegovinu (Mostar, Čapljina, Stolac, Nevesinje i Trebinje) i banjalučku regiju seizmološki najaktivnije u BiH.

Prognoze seizmologa ipak nisu najsjajnije...

Budući da veliki rasjed Zemljine kore, koji od Himalaja preko Irana, Turske i Grčke prelazi preko teritorija BiH, razumljiva je tektonska aktivnost ovih prostora.Pored toga u BiH ima i nekoliko značajnih regionalnih rasjeda kao što su bugojanski, višegradski, neretvanski i banjalučki, uz koje se mogu stvarati zemljotresi razorne jačine, a često uzrokuju manja podrhtavanja tla. Tako se, po podatcima seizmografa, u BiH godišnje zabilježi oko 1100, ili u prosjeku tri zemljotresa dnevno slabija od tri stepena po Mercallijevoj skali. Radi se o zemljotresima koje zabilježe uređaji, dok ih ljudi ne osjete, a oko desetak zemljotresa godišnje osjete stanovnici BiH. U posljednjih 104 godine u BiH je zabilježeno 1084 zemljotresa jačih od tri stepena Richterove skale. Seizmografi tvrde da u sljedećih 50 godina na području BiH mogu se očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do sedam stepeni Mercallijeve skale, znači s mogućim oštećenjima kuća. No za razdoblje od 100 ili više godina za područje Banje Luke, planine Treskavice, te područje Trebinja i Neuma, prognozira se razorne zemljotrese s velikim štetama, ali i ljudskim žrtvama.

Rušilački zemljotresi koji povremeno ugrožavaju pojedine dijelove Bosne i Hercegovine, ne samo što izlažu stalnoj potencijalnoj opasnosti ljudske živote i materijalna dobra, već ugrožavaju cjelokupnu ljudsku aktivnost i njen normalan razvoj u tim područjima.Kako još uvijek u BiH nije moguće vršiti točnu kratkoročnu prognozu nastanka zemljotresa, odnosno istovremeno prognozirati vrijeme, mjesto i intenzitet njegove pojave, mada su metode seizmičkog lociranja toliko napredovale, uz veliku vjerojatnost moguće je osigurati efikasnu zaštitu od djelovanja zemljotresa i spriječiti njegove rušilačke posljedice, tvrde stručnjaci.

Doznajemo.com

Vezani članci