FOTO  Završena restauracija dijela slika iz fundusa Kosače

Vidi originalni članak
Radovi na slikama koji su trajali skoro šest mjeseci bili su dosta osjetljivi jer su zbog loših mikroklimatskih uvjeta u depou Galerije Kraljice Katarine umjetnine bile izložene vlazi i gljivičnim infekcijama. Danijela Ucović, viša asistenica na Studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i voditeljica projekta izrade stalnog postava umjetnina u Galeriji Kraljice Katarine Kosače, izrazila je zadovoljstvo da je nakon godinu dana otkad je projekt pokrenut, napravljen ovaj vrlo važan korak u očuvanju vrijednog kulturnog blaga Grada Mostara i Bosne i Hercegovine.

„Ovime je završena prva faza projekta, sačuvane su od propadanja najugroženije umjetnine među kojima i radovi vrhunskih slikara Karla Afana De Rivere, Milivoja Uzelca, Mehe Sefića, Lazara Drljače, Mirka Kujačića i drugih koji su obilježili likovnu scenu Mostara i Hercegovine u prošlom stoljeću. Ostalo je još posla na restauraciji, prije svega na slikama iz kolekcije Neimarević koje se također nalaze u dosta lošem stanju. Nadam se da ćemo planiranom dinamikom nastaviti i dalje kako bismo u skoro vrijeme realizirali krajnji cilj projekta: stalni postav umjetnina u Galeriji Kraljice Katarine" kazala je Ucović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danijel Vidović, ravnatelj Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, naglasio je da se radi o prvoj fazi projekta. „U drugoj fazi predviđeno je uređenje depoa galerije što prije svega podrazumijeva ugradnju ventilacije kao i regulatora vlažnosti i temperature kako bi taj prostor bio pogodan za odlaganje slika koje neće biti dijelom stalnog postava. Procjena je da za najnužnije radove u depou treba oko 20,000 KM te se nadam da ćemo u ovoj godini uspjeti realizirati i ovu fazu, a da ćemo u narednoj godini završiti cijeli projekt što podrazumijeva i sveobuhvatnu obnovu galerije. To će, međutim, ovisiti o dostupnim materijalnim sredstvima, a prije svega od potpore vlasti - kako gradske tako i na višim razinama. Također obratit ćemo se i potencijalnim stranim donatorima. Ova faza radova realizirana je zahvaljujući financijskim sredstvima Fondacije za glazbene scenske i likovne umjetnosti."

Ravnatelj Vidović također je najavio i skoru organizaciju prezentacije projekta kako bi se predstavnici vlasti, ali i stručna javnost i zainteresirani građani detaljno upoznali s dosad realiziranim fazama projekta kao i narednim koracima koje je nužno poduzeti kako bi stalni postav umjetnina u Kosači u najskorije vrijeme bio realiziran.

Vezani članci