Za godinu procesuirano 12 maloljetnih Mostaraca

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Navodeći kako je u zadnje vrijeme pojačana policijska ophodnje posebno iza 23 sata kada je maloljetnicima zabranjeno kretanje bez staratelja, Zovko tvrdi da se u zadnjih pola godine vrše jake kontrole i zbog učestalih napada i obračuna grupiranih maloljetnika.

Vršnjačka delikvencija, po njegovim riječima, nacionalno nije obojena, već se radi o čistom presliku američkih filmova gdje se vode borbe za nadmoć po kvartovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U Mostaru postoji takvih nekoliko skupina koje su sebi dale čak i imena s naglaskom na strane jezike, kaže Zovko svjestan da bi početak školske godine mogao pojačati tenzije.

- Istina je da delikvencije i nasilja ima u školama, ali treba biti iskren pa priznati da je to posljedica čitavog jednog socijalnog okruženja, društvenih pojavnosti i općeg stanja u društvu, kazao je Jago Musa, direktor Zavoda za školstvo HNŽ-a. Navodeći kako je sam
okrugli stol dobra osnova za rješavanje postojećih problema, kazao je da se u pronalazak modela za rješavanje istih trebaju uključiti i sve odgovorne osobe.

- Ovaj problem zahtijeva koordiniranu akciju kako relevantnih institucija, tako i roditelja, učenika, škola, jer je nužan rad na prevenciji i suzbijanju gorućeg problema. Od izuzetnog je značaja podizanje svijesti kako sveukupne javnosti, tako i učenika, u prvom redu o zakonskim posljedicama koje nose ovakva dijela.

Osobito je bitan, kako ističe, rad s djecom u osnovnim školama koja će svoje obrasce ponašanja i ophođenja prema vršnjacima prenijeti kasnije odlaskom u srednje škole, zaključila je Radmila Borozan u ime Ureda OESS-a u Mostaru. Stoga će poruke, kako je naglasila, prezentirati svim ostalim školama, što bi trebalo doprinijeti suradnji između škole, roditelja i učenika u rješavanju problema nasilja te nadležnim vlastima koje bi trebale usvojiti županijski akcijski plan suzbijanja i prevencije maloljetničke delinkvencije.

Dnevni list

Vezani članci