Vrištimo za Mostar: Potpisivanje peticija za DDD mjere

Vidi originalni članak
...točnije, nerealiziranom dezinsekcijom, dezinfekcijom i deratizacijom, preciznije DDD mjerama. Upravo zbog trenutačne situacije odlučili smo vrištati za provođenjem DDD mjera kako u Mostaru tako i na području HNŽ-a.

Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ( "Službene novine Federacije BiH" broj 29/05) u kojem je definirano provođenje DDD mjera u članku 9. i članku 10. istog Zakona, propisane su mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti gdje je pod općim mjerama predviđeno vršenje obvezne preventivne deratizacije. Opće i posebne mjere provode se u skladu sa programima koje donosi federalni, tj. nadležni županijski ministar zdravstva odnosno resorna Ministarstva zdravstva na prijedlog stručnog tijela - Zavoda za javno zdravstvo svake županije, u ovom slučaju Zavoda za javno zdravstvo HNŽ/ HNK što je Zavod za javno zdravstvo već učinio te 16.9.2015. godine Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne zaštite HNŽ/HNK dostavio sve potrebne podatke za provođenje DDD mjera prema njihovoj procjeni u iznosu od 16 000 KM.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadnja sistematska deratizacija je provedena 2008. godine kada je Grad Mostar iz svog proračuna proveo DDD mjere u iznosu od 60 000 KM. Nakon toga, 2010.godine, planirana ciljana deratizacija ( riječna korita, kanalizacijska mreža Grada Mostara duga 91 km, javne površine), nije provedena zbog poništenog postupka na natječaju za izbor tvrtke koja bi je provodila.

Prema novom Pravilniku o načinu obavljanja obvezne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije ( "Službene novine Federacije BiH", broj 81/14) - članak 12. , definirana je obveza provođenja DDD mjera koju su dužni dva puta godišnje ( kao jesenske i proljetne DDD mjere) vršiti nadležna županijska/kantonalna Ministarstva zdravstva, a u našoj županiji/kantonu Ministarstvo zdravstva , rada i socijalne zaštite HNŽ/HNK, kao i financirati troškove realizacije DDD mjera .

Grad Mostar za 2015.godinu osigurao je iznos od 20 000 KM ali za usluge vršenja DDD mjera u objektima i na površinama za koje sanitarna inspekcija utvrdi kako je potrebna hitna intervencija zaštite stanovništva o čemu se donosi rješenje., stoji u dopisu kojeg je Služba za inspekcijske poslove Grada Mostara uputila 23.06.2015. godine na ruke resornog ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite, gospodina Mladena Boškovića.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite tvrde kako je za mjesec studeni/novembar planirana  provedba DDD mjera u iznosu od 16 ooo KM na području županije/kantona.  Ovim putem apeliramo na nadležno županijsko/kantonalno Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne zaštite da se u proračunu Vlade HNŽ/HNK osiguraju sredstava za preventivne sistematske  DDD mjere,  a ne ciljane, budući da je samo Grad Mostar zadnje sistematske DDD mjere proveo 2008. iz vlastitog proračuna, te kako trenutačna situacija najezde glodara zahtijeva hitan i ozbiljan pristup rješavanju ovog problema. Upravo zbog gore navedene situacije, udruga građana Vrisak želi utjecati na svijest građana Mostara, ali i apelirati na evidentan problem u Mostaru, te poziva građane I građanke na potpisivanje peticije za  provedbu preventivnih sistematskih DDD mjera u Mostaru.  Potpisivanje peticije ( punoljetne osobe sa osobnim iskaznicama) počinje u ponedjeljak, 28. rujna i traje u razdoblju od tjedan dana. Potpisivanje će biti održano na lokacijama Španjolski trg, u Fejićeva ulica te kružni tok Rondo u vremenskom razdoblju od 11-13 te od 17-19 sati.

 Vrištimo za Mostar

Vezani članci