Uskoro videonadzor u svim osnovnim i srednjim školama

Vidi originalni članak
- Mi imamo određeni iznos sredstava za to i kroz natječaj i javne nabavke dat će nam se mogućnost da vidimo koliko je kamera moguće nabaviti. Mi imamo namjeru da ih postavimo u sve škole upravo radi sigurnosti učenika. Nije nam cilj da ih pratimo, nego da suzbijemo sve neželjene pojave - kazao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

Inače, uvođenje sistema videonadzora u mostarskim školama u cilju suzbijanja svih oblika devijantnog ponašanja prijedlog je radne grupe koja je lani formirana upravo na Bešlićevu inicijativu. Ova radna grupa analizirala je situaciju po pitanju maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja te utvrdila akcioni plan sastavljen od 59 mjera koje treba poduzeti u cilju iskorjenjivanja neželjenih oblika ponašanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktorica mostarske Četvrte osnovne škole Seada Kuštrić, koja je član ove radne grupe, istaknula je da je realizacija tog projekta od izuzetne važnosti.

- Poželjno je imati kamere jer se tako kod ljudi razvija svijest o tome da ih neko prati i snima i sigurno je da će se time devijantna ponašanja reducirati. Mi u školi već šestu godinu imamo kamere, njih devet, i mogu reći da smo primjer dobre prakse jer se u međuvremenu dosta toga poboljšalo. Smanjen je broj noćnih okupljanja ispred škole, više se čuvaju škola, dvorište i slično - kazala je Kuštrić.

Kuštrić ipak smatra da se postavljanjem videonadzora neće sve riješiti preko noći te da je kontinuirani rad s djecom zapravo ključan.

- Tu je najvažniji ljudski faktor i stalni razgovori s djecom o tome da je nasilje neprihvatljivo i da konflikti ničemu ne vode - dodala je Kuštrić.

Vezani članci