FOTO  Uređena tri parka u Mostaru

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Prostori koji pokreću i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva investirali oko 157.000 KM u adaptiranje parkova Avenija, Zrinjevac i Vrba u Mostaru, nakon što građani i građanke Mostara poželjeli da ti parkovi budu uređeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na izdvojenim sredstvima za adaptiranje parkova za čiju obnovu su glasali sami građani i građanke Mostara. Vjerujemo da će oni biti mjesto susreta, druženja i kreiranja divnih uspomena, kako djece, tako i roditelja. Oni su sada u vlasništvu grada i građana, te se nadamo da će ih dobro čuvati, kako bi ove, a i naredne generacije mogle uživati u njima", rekla je projektna direktorica Veronika Jelinkova.

U parku Avenija izgrađeno je dječje igralište. Napravljene su klasične parkovske igračke za djecu, poput tobogana, klackalica, vrtuljka i ljuljački, ali su urađene i igračke prilagođene djeci s poteškoćama u razvoju. U zoni svih sprava postavljena je gumena podloga radi sigurnosti djece. Osim toga za roditelje i druge posjetitelje napravljene su klupe, te su uređene pristupne staza zonama gumenih podloga. A cijeli ambijent obogaćen je sadnjom lavande. 

Park Zrinjevac dobio je spravu za penjanje, koja služi kao imitacija prirodne stijene. Važno je naglasiti da su vanjske sprave za penjanje proizvedene u skladu sa standardom za objekte za umjetno penjanje kao i standardom za opremu za igrališta. Ovi standardi postavljaju posebne zahtjeve u pogledu konstrukcije, materijala, zaštite od pada i otpornosti na vremenske uvjete. Također su postavljene dodatne klupe, te je uređen zeleni pojasa oko penjalice uključujući i sadnju lavande. Penjanje je popularan sport, promovira kondiciju, koordinaciju i osjećaj ravnoteže i pruža puno zabave i uzbuđenja.

Kada je u pitanju park Vrba, izvršeni su prvenstveno neophodni radovi raščišćavanja, kao i građevinski radovi poput uređenja zelene površine i postavljanje ograde, sanacija fuga potpornih zidova, sanacija česme i korita na Vrelu i pripadajućeg odvoda. Postavljene su i ljuljačke, kao i klackalice za igru najmlađih. 

Mostar- Prostori koji pokreću i obnavljaju je trogodišnji projekt, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana/ki i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt implementiraju People in Need, Everyday Peace Indicators, Omladinski Kulturni centar Abrašević, Agencija lokalne demokracije Mostar i Nešto Više, a financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

Vezani članci