Ugostiteljskim objektima produženo radno vrijeme

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Prema tomu disko i noćni klubovi koji se nalaze izvan stambenih zgrada mogu raditi do 3 sata, uz puštanje glazbe. Ugostiteljski objekti (restorani i kafići) u stambenim naseljima mogu raditi do 24 sata, uz glazbu čija razina buke ne smije biti veća od 60 decibela izmjerena na limitatoru graničnika kojeg su ugostitelji dužni imati u svojim ugostiteljskim objektima.

Produljenje uz zahtjev

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svako produljenje radnog vremena potrebno je podnijeti zahtjev kod Odjela za gospodarstvo, koji je vlasnik dužan podnijeti tjedan dana unapred, a može se zatražiti u razdoblju od 15. lipnja do 15. srpnja. Koliko se poštuje Zakon o javnom redu i miru kad je riječ o buci odnosno puštanju preglasne glazbe iz ugostiteljskih objekata, najbolje znaju stanari naselja u kojima se odvija burni noćni život. Iako kolektivni prosvjedi stanara urbanih naselja nisu više učestali kao prije, i danas se znaju dogoditi izvanredne situacije poput nedavne za vrijeme odigravanja utakmice Hrvatska-Španjolska kada je na popularnom "Starom igralištu" "gorjelo".

Gorjelo igralište

- Od buke se nije moglo ostati, jednostavno nam je bilo neizdrživo, kazao nam je jedan od stanara Starog igrališta, naselja koje već godinama vodi borbu s preglasnom glazbom iz kafića i bukom. Policija ima ovlasti provjeriti mjerače zvuka u svakome kafiću i ako razina decibela prelazi 60, može kazniti vlasnika novčanom kaznom i do 800 KM. Ako se kažnjena osoba ogluši na plaćanje na vrijeme kazne mogu biti i veće. Doduše nije rijedak slučaj da vlasnici lokala prođu i s usmenom ili pismenom opomenom. Također, posebnom uredbom Zakona o redu i miru, vlasnici motocikala, ali i automobila koji prave nesnošljivu buku također će biti sankcionirani. Njihovi motori stvaraju buku i do 100 decibela više od dopuštene i svako neprimjereno ponašanje kažnjavat će se novčano.

Vecernji list

Vezani članci