U POLOGU ĆE SE POSTAVITI TENK Spomenik zaustavljanju tenkova JNA uskoro bi mogao biti završen

Vidi originalni članak
Iako je službeno otvoren, nikada nije ugledao svoje pravo svijetlo. U tijeku su radovi na postavljanju kamena i taj dio procesa uskoro bi trebao biti završen. Prema našim saznanjima spomenik bi u potpunosti trebao biti završen do sljedeće obljetnice zaustavljanja tenkova.

Prema neslužbenim informacijama, u sklopu spomenika postavit će se tenk koji će s ostatkom uređenog dijela predstavljati 7. svibnja, Dan kada je narod Hercegovine rekao "Nema prolaza"!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su zaustavili prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaoružanim ljudstvom tenkovsku kolonu Jugoslavenske Narodne Armije u mjestu Polog, koje se nalazi između Mostara i Širokoga Brijega. Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak.

Širokobriježani su tada spriječili u Pologu blokadom ceste kolonu od preko 100 tenkova i oklopnih vozila koja je krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

JNA je tada tvrdila da se radi o "redovnoj vojnoj vježbi i manevru", no Hrvati ovoga kraja su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu. Zahtjev hrvatskih prosvjednika bio je povratak u vojarnu iz koje su došli.

Pregovore sa zapovjednikom mostarskoga garnizona JNA pukovnikom Milojkom Pantelićem započeli su tada predsjednik općine Široki Brijeg Anđelko Mikulić, širokobriješki gvardijan fra Mladen i Jure Skoko.

Prosvjednicima na barikadi s vremenom se solidariziralo i pridruživalo sve više Hrvata iz Mostara, Gruda, Posušja, Ljubuškoga, Imotskoga... Lokalnim čelnicima i fratrima je uspjelo održati disciplinu među prosvjednicima. Vojno zapovjedništvo iz Beograda u više navrata je naredilo prolazak kolone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trećega dana na barikadi u Pologu našlo se političko vodstvo BiH (bez srpskih predstavnika). Nakon apela hrvatskoga predsjednika Franje Tuđmana, obraćanjem prosvjednicima od strane političkoga vodstva BiH i Anđelka Mikulića i dr., prosvjednici su lagano odlazili s barikade, a vozači micali svoja vozila s ceste. Nakon tri dana, kolona JNA je krenula, piše Vrisak.info 

Vezani članci