FOTO  U Mostaru započelo natjecanje osnovnih škola: Dani hrvatskog jezika 2018.

Vidi originalni članak

...HNŽ-e, kojem je domaćin po osmi put bila Osnovna škola Antuna Branka Šimića Mostar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„U našoj školi nastavi hrvatskog jezika posvećivala se uvijek osobita pozornost. Hvala nastavnicima Dragici Čović, Ivani Mott i Igoru Džidiću koji su i ove godine pomogli našim učenicima u pripremi za ovo natjecanje. Hrvatski jezik je lijep upravo zbog svoje raznolikosti. Tri narječja, s brojnim lokalnim govorima daju mu posebnu izvornu ljepotu. Važno je čuvati materinski jezik i zaštititi ga od prevelikog utjecaja stranih jezika. Zato je ovaj tjedan u suradnji s odgojno - obrazovnim i kulturnim institucijama HNŽ-e Zavod za školstvo Mostar organizirao obilježavanje Dana hrvatskoga jezika 2018. godine. Pripremljen je raznovrstan tjedni program. „ - kazala je ravnateljica škole Snježana Brkić.

Natjecanje recitatora je započelo svečanim dočekom gostiju uz prigodni program otvaranja koji se održao u 11:00 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače u Mostaru.

Na početku susreta sve nazočne natjecatelje, njihove mentore i članove županijskog povjerenstva pozdravila je Lidija Jerković, prof. hrvatskog jezika i književnosti - šefica odjela za opće obrazovanje, stručna savjetnica za hrvatski jezik, nakon čega su učenici prezentirali rezultate svog rada kroz recitacije i pjesmu. U iščekivanju rezultata sve nazočne zabavili su akademski glumci Ivo Krešić i Igor Vidačković s „Abecedom književnosti".

Profesorice hrvatskog jezika Zdenka Leženić, Marina Rozić i Lidija Jerković su imale težak zadatak. Takvo bogatstvo lijepe riječi uvijek predstavlja izazov i zadovoljstvo.

Nagradu za najbolju recitaciju osvojila je Osnovna škola fra Didaka Buntića Čitluk, autor stihova Lucija Kordić, 9. r. „Ne dirajte boje mog djetinjstva" - Gabrijela Šakota.
Na kraju je uslijedio završni pozdrav ravnateljice škole sa Preradovićevim stihovima spjevanim u čast hrvatskog jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Ljubi si ga, rode, iznad svega.
Za njeg živi, Umiraj za njega, jer
Po jeziku dok te bude.
I glavom će tebe biti."

2. mjesto - Osnovna škola Ivana Gundulića Mostar, autor Noemi Karamatić, 6.r.
Moja domovina - Marino Anić, 8.r.
2. mjesto - Osnovna škola Bartola Kašića Mostar, autor stihova Nika Miličević, 8.r.
Ne zovi me....neću doći - Nika Miličević

3. mjesto -Osnovna škola Cim, autor Romana Ivanković, 6.r.
San - Viktorija Džidić, 6.r.
3. mjesto - Osnovna škola za djecu s posebnim potrebama, autor Dragan Drežnjak
Čežnja za proljećem - David Aničić, 7.r.

 

Vezani članci