FOTO  U Mostaru obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Vidi originalni članak
Djelatnik Caritasa iz Mostara Radislav Dodig rekao je kako na području Gradu Mostar djeluje više od deset različitih organizacija koje skrbe za osobe s invaliditetom, a većina njih je nastala samoinicijativno iz potrebe određene životne sredine i određene skupine korisnika.

- Nažalost, zbog neorganizirane državne skrbi na županijskoj, federalnoj i državnoj razini bili smo prisiljeni samoinicijativno djelovati. Svaka naša ustanova u opisu svojih djelatnosti ima kreativne radionice, u tim radionicama rukama naših korisnika izrađuju se rukotvorine koje se prodaju i tako se financiramo - kazao je Dodig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je kako društvo stalno govori o negativnim stvarima, o onome što osobe s invaliditetom ne mogu, stoga spomenute udruge nastoje prezentirati što, zapravo, osobe s invaliditetom mogu kada im se dade vremena i prostora, piše Prvi.tv.

- Potrebe osoba s invaliditetom su svakodnevne. Budimo otvoreni i spremni pomoći svaki dan, a ne samo na Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Novac nije problem, bitna je volja, jer ako netko ima volju naći će i način - poručio je Dodig.

Na izložbi postavljenoj u Mepas Mallu svoje radove predstavili su štićenici Centra ''Los Rosales'', Udruženja ''Ružičnjak'', Udruge ''Vedri osmijeh'' Mostar, Udruženja ''Sunce'', Rehabilitacijskog centra ''Sveta Obitelj'', Caritasove radionice ''Nazaret'', Socijalnog poduzeća ''Rad-dar d.o.o. Mostar'', Udruge za Downov sindrom Mostar, Osnovne škole za djecu s posebnim potrebama Mostar, Caritasove radionica ''Emanuel'', Socijalnog poduzeće ''Vedrimo d.o.o. Mostar'', Udruga ''In Spe'.

Inače, Glavna skupština Ujedinjenih naroda je u listopadu 1992. godine na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja desetljeća osoba s invaliditetom (1983. - 1992.), usvojila rezoluciju kojom je 3. prosinca proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

UN-ovo Povjerenstvo za ljudska prava pozvala je zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

Vezani članci