U Mostaru nitko nije kupio umjetničko djelo za pomoć poplavljenima

Vidi originalni članak
imali su sjajnu ideju u kojoj su ih podržali Caritas Mostar i Galerija u Mostaru: na dražbu je 28 umjetnika ponudila svoja umjetnička djela, a cjelokupni prihod od prodaje namijenjen je stradalima od katastrofalnih poplava koje su nedavno pogodile BiH.

Cijena djela ponuđenih na prodaju kretala se od 200 do 2.000 maraka, s tim da ako bi za neko djelo bilo više ponuda, ono bi bilo prodano onome tko ponudi više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djela su bila izložena od 1. do 11. srpnja u Klubu Galerije Aluminij. Par dana je izložba i produžena jer je nekoliko upita za neka djela i bilo ali nije bilo i prodaje, piše Dnevni list.

Unatoč početnom entuzijazmu, nadi da će se nešto uspjeti i pomoći, ni jedno djelo sve do jučer, do kad je izložba bila postavljena, nije prodano.
Darko Juka, predstojnik Galerije Aluminij, kaže kako činjenicu da ni jedno djelo nije prodano treba sagledati u svjetlu općeg stanja u zemlji.

''Nažalost, unatoč iskazanih zanimanja, o kojima me je izvijestio Radoslav Dodig iz mostarskoga biskupijskog Caritasa, koji je bio koordinator prodaje umjetnina, u konačnici niti jedno djelo nije prodano. Ne mogu se otetu osjećaju razočaranosti zbog neuspjele plemenite nakane, ali moramo biti svjesni općega stanja u društvu i nepobitne činjenice da je ova katastrofalna poplava, osim svojom razornošću, Bosnu pogodila i u najgoremu mogućem trenutku, u smislu jedne od najvećih gospodarsko-novčanih, ali i socijalnih kriza koje pamtimo i kojoj uistinu svakodnevno svjedočimo. U tomu svjetlu nalazim opravdanje činjenici da se nitko nije odlučio pomoći stradalnicima poplava kupnjom ponuđenih Ne dvojim u postojanje dobre volje pojedinaca ili kolektiva, ali okolnosti su one koje diktiraju naše mogućnosti i ostaje nam se samo nadati kako će u vremenu koje je pred nama biti bolje'', rekao je Juka Dnevnom listu.

Umjetnici iz Humani tArta na ovu su se akciju odlučili nakon što su, pomažući na licu mjesta, i sami vidjeli razmjere katastrofe. Pomogli su onako kako najbolje znaju, od srca, darujući dio sebe, svoje djelo.

Dnevni list navodi da, iako smo svi svjesni da živimo u zemlji nezaposlenih, ostaje u zraku pitanje zar zaista nitko od gospodarskih subjekata nije mogao izdvojiti određeni iznos i tako pomoći ljudima u nevolji, pa koliko god, a radnu sredinu oplemeniti umjetničkim djelom?

Vezani članci