U mostarskoj studentskoj kuhinji dnevno se pripremi oko 2000 obroka

Vidi originalni članak

... glavobolju je i kuhanje i spremanje obroka, piše Večernji list BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da je veliki broj studenata prije samog dolaska na studij uglavnom živio na "maminoj kuhinji", nije rijetko da se susreću s pitanjem: "Što danas jesti?". Kako se ne bi "borili" s istim pitanjima te svoje obroke tražili u pekarnicama, jedno od mjesta na kojem studenti svakodnevno mogu pronaći topao obrok jest studentska menza koja djeluje u sklopu Studentskoga centra Mostar.

Izrada jelovnika

O djelovanju menze, pripremanju obroka, načinu na koji se pripremaju jelovnici, ali i broju obroka koji se svakodnevno pripremaju, razgovarali smo s Anitom Glibić, glasnogovornicom Studentskoga centra Mostar.

- Studentska menza prosječno dnevno napravi od 1800 do 2000 obroka. Tu se ubrajaju tri obroka koja su studentima na raspolaganju, doručak, ručak i večera, kazala je Glibić za Večernji list, dodavši da se doručak poslužuje kao slani i slatki, dok za ručak i večeru studenti imaju na raspolaganju tri do četiri vrste menija na raspolaganju.

Ispričala nam je i kako se pripremaju jelovnici. - Krajem mjeseca pripremaju se tjedni jelovnici za mjesec koji slijedi. a krajem svakog tjedna isti jelovnici se analiziraju za idući mjesec i rade se korekcije, ako su potrebne, kazala je Glibić, objašnjavajući i tko sve sudjeluje u njihovoj izradi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- U izradi jelovnika sudjeluje glavni kuhar restorana, studenti koji djeluju kroz Povjerenstvo za studentski standard, koji izlažu želje i zahtjeve svih studenata te prijedloge unapređenja jelovnika, kao i sam ravnatelj Centra.

Tko su korisnici?

Pitali smo i tko je sve korisnik, ali i tko sve može koristiti usluge menze. - Korisnici naše menze su u prvom redu studenti koji borave u Studentskom centru, kojih svake godine imamo od 500 do 520, ali i ostali studenti Sveučilišta koji koriste usluge restorana kroz kategoriju vanjskih studenata.

Naravno, zbog fakultetskih i ostalih obveza, studenti koji borave u domu ne koriste sva tri dnevna obroka pa tako u prosjeku imamo oko 300 studenata na jednom objedu dnevno te još 200 vanjskih studenata. Osim studenata, restoran mogu koristiti i vanjske fizičke i pravne osobe nakon podnošenja zahtjeva i dogovora s Upravom Centra, priča nam Glibić. Za kraj smo je pitali i koja je cijena obroka.

- Oni koji borave u domu mjesečno plaćaju 156 KM te, uz smještaj, toplu vodu, internetski i kablovski priključak, imaju i tri obroka dnevno, uključujući i vikende. Za studente koji dolaze kroz kategoriju vanjskih studenata cijena iznosi 2,50 KM po obroku i oni mogu koristiti ručak i večeru, dok je doručak samo za studente stanare Centra, zaključila je Glibić.

Vezani članci