FOTO  Prezentacija istraživanja o zadovoljstvu građana Mostara javnim uslugama

Vidi originalni članak

Cilj projekta je unaprjeđenje kvalitete življenja u Gradu kroz donošenje ključnih razvojnih strategija utemeljenih na željama i potrebama građana. Udruženje mladih psihologa, članica Mreže, provelo je Istraživanje o zadovoljstvu građana Mostara javnim uslugama. Naime, obzirom na to da su građani Mostara korisnici javnih usluga koje su u nadležnosti Grada, htjeli smo istražiti koliko su građani zadovoljni postojećim javnim uslugama. Pri tome, cilj istraživanja bio je identificirati četiri prioritetne usluge koje građani smatraju najlošijim, u svrhu stavljanja stvarnih problema lokalne zajednice u fokus interesa javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadovoljstvo građana javnim uslugama analizirano je putem anketiranja, odnosno direktnim prikupljanjem podataka od građana, odlaskom anketara na kućnu adresu. Anketirano je 607 ispitanika u 607 domaćinstava s gradskog i prigradskog područja Mostara. Terensko istraživanje provelo je pet prethodno obučenih anketara. U svrhu istraživanja kreirani su anketni upitnici koji su omogućavali ispitanicima da ocijene definirane javne usluge u nadležnosti Grada Mostara.
Rezultati istraživanja pokazali su koje su usluge najlošije ocijenjene od strane građana, ali i koje usluge građane smatraju najboljim. Pri tome, najlošije ocijenjene usluge su: zelene površine (2,16), urbanizam i građenje (2,23), imovinsko-pravni poslovi i usluge (2,31), te gospodarstvo (2,38).

Pored usluga, koje su ocjenjivanje pomoću seta stavki, značajno se osvrnuti i na najlošije ocijenjene pojedinačne stavke, neovisno o uslugama kojima pripadaju. Naime, tri najlošije ocijenjene stavke u ovom istraživanju su: Održavanje i lokalnih cesta i ulica (1,90); Stanje lokalnih cesta i ulica (1,94); Kvalitet održavanja čistoće na javnim površinama (1,96).

U svrhu stavljanja stvarnih problema lokalne zajednice u fokus interesa javnosti navedene usluge mogu se definirati kao oblasti, u skladu sa nadležnostima odjela i službi kojima pripadaju, a to može služiti kao temelj za nove projekte.

U ovom istraživanju su, pored najlošijih, definirane i najbolje ocijenjene usluge u nadležnosti Grada Mostara. Najbolje ocijenjene usluge bile su : Biblioteke (3,09), odgoj, obrazovanje, mladi i sport (3,05), Javni prijevoz (2,99), Groblja (2,89).

Značajno je primjetiti da je dobiveno da čak i najviše ocijenjene usluge građani smatraju samo djelomično zadovoljavajućim. Moglo bi se raspravljati o tome zašto je to tako, ali je ključno napomenuti da male razlike između bolje i lošije ocijenjenih usluga govore o neupitnom nedostatku novih projekata, strategija, poduhvata, inicijativa i investicija. Kao ključ za kreiranje i implementaciju takvih novih projekata i inicijativa vidimo kvalitetnu komunikaciju između lokalnih vlasti i građana, a ovim istraživanjem i cjelokupnim projektom želimo otvoriti i pokrenuti upravu tu komunikaciju.

Vezani članci