Premijera filma Sve je bio dobar san u Mostaru

Vidi originalni članak
...uz prisustvo redatelja Branka Ištvančića u ponedjeljak 28.11.2016. u 17 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac Sve je bio dobar san proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak mladog francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, tragiku obrane grada Vukovara kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz emotivnu vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja u filmu traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svog sina te ga dostojno pokopala. Neutješna, ali ponosna majka prisjeća se svog sina i njegove mladosti i pokušava otkriti razloge zbog kojih je otišao iz rodnog Vesoula na hrvatsko ratište. Sa svojim drugim sinom Paulom odlazi u Vukovar u potragu za istinom o posljednjim danima života njezina sina kojeg su tzv. JNA i srpske paravojne jedinice izvukle iz hangara na Ovčari i pogubile. Film koji na posve drugačiji način progovara o Domovinskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priču o mladome Francuzu Jean-Michelu Nicolieru ispričao mi je Antun Ivanković koji je sa mnom pokrenuo cijeli projekt. On je radio na tome da Jeana vrati u registar branitelja nakon što je uvidio da ga tamo nije bilo dvadeset godina. Fascinantno mi je kako se njegova majka Lyliane Fournier nosi sa svime što je prošla u životu. Kao glavna junakinja filma koja traga za istinom i sinovim tijelom gospođa Fournier nije skrivala suze i ponos. Naprotiv, ona je bez frustracije došla živjeti u Republiku Hrvatsku i od nje smo mogli naučiti kako se voli domovina. Bilo mi je važno pokazati jednu drukčiju istinu o Domovinskome ratu. Film će pokazati kakve je ideale imao njezin sin kad je došao braniti Hrvatsku i stao u obranu slabijih te kakav je bio njegov san o novoj i uređenoj Europi. Važno je da Jeanova žrtva ne bude zaboravljena, ističe redatelj Branko Ištvančić.

Film Sve je bio dobar san izazvao je veliko zanimanje javnosti i prikazan je pred brojnom publikom u kinima diljem Republike Hrvatske, a nagrađen je i priznat na mnogim festivalima. Na 7. festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2016. u Rijeci dobio je tri nagrade, Grand Prix za najbolji film Festivala, nagradu za najbolju režiju i nagradu za najbolju glazbu. Film je bio među deset finalista za URTI Grand Prix for Author's Documentary, uglednu nagradu struke u Francuskoj, a u Grčkoj je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Beyond the Borders. Film je nedavno uvršten u izbor jednoga od najvećih festivala za dokumentarne filmove IDFA u Amsterdamu u program Docs for Sale.

Redatelj je Branko ištvančić, scenaristi su Branko Ištvančić i Silvio Mirošničenko, snimatelji Robert Krivec, Darko Krakar, Tomo Sabljić, Tomislav Kučić i Joakim Erdelji, montažeri Silvije Magdić i Branko Ištvančić, dizajner zvuka Pere Ištvančić, skladatelj glazbe Dalibor Grubačević, producenti Zvonko Milas, Antun Ivanković i Irena Škorić, a za produkciju su odgovorni Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskoga rata, Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika i udruga Artizana.

Vezani članci