FPMOZ: Pozdrav novoj generaciji studenata

Vidi originalni članak

Dame i gospodo, dragi naši studenti,
Dobro nam došli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čast mi je i zadovoljstvo da Vas kao dekan, na prvi dan Vašeg studija, mogu pozdraviti u ime profesora, asistenata, osoblja i uprave Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Dobro došli u akademski svijet i na naš i Vaš Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

Nadam se da ste ovaj Fakultet i svoje studije izabrali u skladu s vlastitim sklonostima. Vjerujem da su naši diplomanti koji žive u Vašim sredinama bili najbolja pozivnica da nam se pridružite, jer su svojim znanjem i svojim pozitivnim iskustvima sa studija ujedno i naš najbolji promotor. Ovdje možete studirati, stjecati znanja i vještine, jer imate od koga učiti. Ovdje Vam na usluzi stoje oni koji su prošli put kojim ste i Vi krenuli puni nade u smisao vlastitih nastojanja, naši i vaši: profesori, asistenti, fakultetsko osoblje. U svakom trenutku uvijek spremni izići vam u susret s razumijevanjem. Naravno, naše povjerenje vrijedi ukoliko i vi svojim učenjem, trudom i korektnim ponašanjem potvrđujete da ste spremni vlastito ponašanje podrediti vlastitim cilju. A vi ste ovdje došli završiti fakultet.

U ovom trenutku kad ste na svom početku možda vam se priča o završetku fakulteta čini čudnom, no držim da je najbolji savjet u koji Vam i danas mogu dati jedna stara mudrost: I najsporiji, ako ne izgubi svoj cilj, ide još uvijek brže od onoga koji luta bez cilja.

A kad se umorite i kad Vam se učini da možda i ne možete više i ne možete dalje sjetite se da je francuski romanopisac Honore de Balzac izrekao misao koja Vas u tim trenucima treba voditi: Izdržati, to je temelj vrline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fakultet završavaju ustrajni, postojani i mi se nadamo da ćete Vi takvi i biti. Bez straha, imate od koga učiti. I ja se nadam da ćete ovo vrijeme na fakultetu iskoristiti na najbolji mogući način stječući znanja i kompetencije za život, rad i djelovanje u našoj zajednici: našem narodu i našem društvu.

Svim profesorima i asistentima koji će raditi s Vama toplo preporučam, kao i Vama sutra, kada Vi budete radili s nekim novim generacijama ovdje ili u mjestima iz kojih dolazite da samo obrazovanje nije dovoljno.

Stoga nam svima stavljam na srce sljedeću misao, i sada i ubuduće: Odgoj je važniji od obrazovanja, odgajati... ni suca ni vojnika, nego čovjeka.

Budimo ljudi. Jedni prema drugima uljuđeni. U zajedničkom poslu svi zajedno možemo uspjeti ako ne zaboravimo vlastite ciljeve.

Oboružajmo se nadom i strpljenjem iz njih će nići razumijevanje i Vaš studij će se pretvoriti u naše zajedničko zadovoljstvo.

Nadamo se da ćete i Vi jednoga dana, kao naši nekadašnji studenti i diplomanti ovoga Fakulteta, biti naša najbolja preporuka novim generacijama.
Dobro nam došli!

Vezani članci