Obilježena 110. godišnjica rođenja nobelovca Vladimira Preloga

Vidi originalni članak
... Elvirom Dilberović, položila je u ponedjeljak cvijeće kod njegovog spomenika u Parku nobelovaca u Mostaru, javlja Fokus.ba.

Ovaj svečani čin iskazivanja pijeteta prema bh. nobelovcu Vladimiru Prelogu održan je upravo na dan kada je ovom eminentnom naučniku, velikom istraživaču i neumornom borcu za afirmiranje nauke 1975. godine uručena Nobelova nagrada za kemiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Dilberović je istaknula kako joj je posebno drago što obilježavanju ove značajne godišnjice prisustvuju i predstavnici Savjeta za nauku, predstavnici akademske i naučne zajednice, Grada Mostara, te učenici i studenti mostarskog Sveučilišta, kao i Univerziteta "Džemal Bijedić", navodeći kako smatra da je ‘konačno došlo vrijeme da se bavimo i nekim pozitivnim stvarima'.

Govoreći o životu i djelu jednog od najboljih kemičara 20. stoljeća, ili kako su ga nazivali ‘kralja kemije', ministrica Dilberović je istaknula kako je Prelog svoj prvi naučni rad objavio još kao 15-godišnjak.

- Riječ je o iznimnom naučniku s vrlo bogatom akademskom karijerom, ali i čovjeku koji je ovu zemlju shvaćao kao svoju domovinu, bez obzira gdje je radio i živio - naglasila je Dilberović.

Pozdravljajući inicijativu za obilježavanje ove godišnjice, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović kazao je u izjavi za novinare kako bi na poseban način trebali biti ponosni na bh. nobelovce, Ivu Andrića i Vladimira Preloga.

- Ova inicijativa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke zaista je vrijedna svake pohvale i ove ljude treba slaviti i njima se treba ponositi u svakoj prilici - kazao je Muselimović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prelog je Nobelovu nagradu za hemiju dobio za svoje radove iz oblasti stereoizomerije organskih molekula. Rođen je u Sarajevu 23.07.1906. godine, a umro je u Zürichu 7.01.1998. godine.

Vezani članci