NOVI VAL Bjeloglavi sup ipak vraćen u Blagaj

Hercegovina.info
Vidi originalni članak

Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini, ali i generalno u svijetu. Omladinski klub 'Novi val' od 2007. godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja, što je vrlo složen i komplikovan posao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu 5.9. sa mjesta Kurbanište preko puta vrela Bune pušten je bjeloglavi sup Luka u prirodu. Međutim na osnovu monitoringa ponašanje ptice u prirodi nije bilo zadovoljavajuće i članovi omladinskog kluba 'Novi val' su odlučili Luku vratiti u kavez u Eko centru Blagaj gdje je i boravio protekla četiri mjeseca.

"S obzirom da je Luki bio skinut gps nismo željeli da rizikujemo dalje zbog nemogućnisti satelitskog praćenja. U dogovoru sa članovima Fondacije za zaštitu ptica grabljivica Srbije, (Beograd, Srbija) ćemo zajedno odlučiti o narednim koracima.

Ovaj događaj popraćen je od strane velikog broja medija, kojima se ovaj put zahvaljujemo na podršci koju nam pružaju sve ovo vrijeme", navodi se iz omladinskog kluba.

Vezani članci