Niske temperature i hladnoća neočekivani 'neprijatelji' smilja u Hercegovini

Vidi originalni članak
berbu Hercegovački smiljari opet su u strahu za smilje. Zima i iznimno niske temperature sa velikim minusima nanose štetu smilju.

Uzgajivači smilja iz zadruge Maslina u Jasenici kod Mostara kažu da im je hladnoća odnijela oko pedeset tisuća sadnica smilja koje su trebali saditi na proljeće. „Smilje je bilo zaštićeno u plastenicima, ali mu nije bilo pomoći", kazali su za Pogled.ba, te su dodali kako zadruga Maslina ima i oko sto dvadeset tisuća posađenih sadnica smilja za koje ne znaju kako će do kraja prezimiti i hoće li se dogoditi slaba i proljetna berba. Stanje sa smiljem i na obiteljskom gospodarstvu Marić u Stocu nije zadovoljavajuće. „Najviše štete očekujemo na smilju koje je zasađeno u jesen i koje treba imati svoje prvo branje" kažu iz obiteljskog gospodarstva Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako kažu da smilje dobro podnosi hladnoću mnogo činjenica pokazuje da se u Hercegovini koja ima najviše posađenog smilja na svijetu na tako malom prostoru još uvijek uči kada je o smilju riječ. Preostaje vidjeti kako će smilje izdržati zimu do kraja i hoće li vratiti smiljarima njihov ulog u novoj berbi.

Vezani članci