Nakon 20 godina na mjestu tragedije: U Mostaru je poginula moja djevojka

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Sean Vatcher, tada 26-godišnjak, došao je početkom `90-tih godina prošlog stoljeća na područje bivše Jugoslavije, u region zahvaćen ratom, želeći ostvariti svoj ​​san da postane foto-reporter.

Dok je bio u Bosni i Hercegovini zaljubio se u humanitarku Collette Webster. 27-godišnjakinja je na televizijskim vijestima vidjela i čula što se događa u Bosni i odlučila je doći na lice mjesta kako bi pokušala pomoći izbjeglicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proveli su pet mjeseci zajedno i postali nerazdvojan par. No, kobnog 27. rujna 1993. godine popeli su se na najviši kat jedne zgrade u tada crtom fronta podijeljenom Mostaru. Zgrada je bila izvan izravne zone ratnih dejstava.

Prisjećajući se tog kobnog dana, Vatcher je kazao da su u jednom trenutku vidjeli bljesak iz pravca mostarskog Bulevara, a u dijelu sekunde propelerom pokretana raketa je prošla između njega i djevojke. Granata je eksplodirala na zidu iznad njih.

Websterovu su geleri pogodili u trbuh i podlakticu, bila je teško ranjena i preminula je nekoliko sati kasnije u bolnici.

Ona je bila 348. smrtno stradala osoba u zapadnom Mostaru te godine, ali i prvi građanin Sjedinjenih Američkih Država koji je poginuo u ratu u BiH.

Od tog kobnog dana Sean Vatcher nije bio u sobi gdje je njegova djevojka fatalno ranjena. Došao je u Mostar nakon 20 godina, a slijedili su ga reporteri BBC-jeve smisije Inside Out South East.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedeći ispred zgrade gdje se dogodila tragedija, Vatcher je rekao: "Da se tog dana nije dogodilo ono što se dogodilo, ona je mogla biti ovdje s nama i prisjećati se rata. Trebalo mi je mnogo vremena da skupim snage da ponovno dođem ovdje, i ne znam kada će se to ponovno dogoditi "

U znak sjećanja na svoju veliku ljubav, Vatcher planira obnoviti dječje igralište pored zgrade.

BBC

Vezani članci