Na 'Danima trešnje' u Mostaru 300 izlagača iz BiH i regije

Vidi originalni članak

Zdravi proizvodi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako se na ovoj sajamskoj manifestaciji, koju organizira Turističko udruženje „Sjever", svojim proizvodima predstavilo 300 izlagača iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, piše Dnevni avaz.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić istaknuo je da je ovaj sajam postao brend Mostara, ali i prilika, kako je naveo, promocije prirodnih i zdravih proizvoda, kao i područja Hercegovine.

- Vjerujem da ono što mi danas ovdje pokušavamo jeste ponovo oživjeti poljoprivredu, jer nam je industrija na klimavim nogama. Želimo zainteresirati mlade ljude da se bave poljoprivredom - kazao je Bešlić.

Premijer HNŽ Nevenko Herceg rekao je da ovaj sajam na najbolji mogući način promovira simbiozu poljoprivrede, tradicionalnih obrta i turizma, afirmirajući trešnju kao jedan od simbola grada Mostara i Hercegovine.

Direktor sajma Salem Bubalo s ponosom je istaknuo činjenicu da je upriličen jubilarni sajam usprkos tome što, naveo je, organizatori rade u teškim ekonomskim okolnostima u Mostaru i cijeloj BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SBK partner

Ovogodišnji partner sajma je Vlada Srednjobosanske županije, koja je uzela znatno sudjelovanje sa svojim privrednicima na ovoj manifestaciji, a generalni pokrovitelj je sarajevski „Klas".

Voćarska proizvodnja

Dekan Agromediteranskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić" u Mostaru, prof. dr. Ahmed Džubur podvukao je da je ova manifestacija značajna i u proizvodnom smislu, budući da je, kako je kazao, Hercegovina, posebno njen dio gdje se ovaj sajam organizira, poprilično potentna u smislu voćarske proizvodnje, pogotovo, proizvodnje trešanja.

Vezani članci