Mostar: Zdravstveni odgoj-predmet u srednjim školama?

Vidi originalni članak
...CIVITAS, te je rađena od strane učenica Gimnazije Mostar: Amna Trčalo, Selma Ljeljak, Sunčica Humačkić, Selma Mezit, Aida Avdić, Esmerlada Hamzić, Jasmina Širić, Selma Duranspahić, Lejla Glamoč i mentora prof. Ragiba Dizdar.

Trećina srednjoškolaca u BiH održava spolne odnose, ali samo pola ih koristi prezervativ. O spolnim bolestima koje su sve raširenije, naši srednjoškolci znaju vrlo malo, a broj neželjenih trudnoća adolescentica već godinama se ne smanjuje. Istraživanja pokazuju da je blizu 20 posto mladih u BiH u dobi od 15 godina već stupilo u seksualne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjesni današnje situacije, pasivnosti nadležnih institucija o potrebi učenja o našem zdravlju, kako reproduktivnom tako i mentalnom, o ishrani, vježbi, zdravom načinu života, kao i neznanju srednjoškolaca, smatramo potrebnim da se u sklopu redovne nastave, i to predmeta tjelesnog i zdravstvenog odgoja, bilogije i sata odjeljenske zajednice, uvede u nastavni plan i program redovna edukacija od strane stručnih ljudi koji će nas podučiti o našem zdravlju, nečemu o čemu najviše trebamo znati i brinuti.

Rezultati naše kampanje sigurno neće izostati. Situacija danas je alarmatna, sve više maloljetničkih trudnoća, maloljetnika ovisnih o alkoholu i drogama, te nezdravom načinu života uopće nas tjera na našu građansku dužnost da pokušamo promijeniti stvari i učiniti statistiku mnogo boljom od trenutne.

Vezani članci