MOSTAR: Uz izložbu i koncert svečano obilježena 25. obljetnica hrvatske neovisnosti

Vidi originalni članak
..., sinoć je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru otvorena izložba slika Emanuela Vidovića (1870-1953) te upriličen koncert klasične glazbe.

Izložba je realizirana u suradnji s Muzejom grada Splita, odnosno Galerijom "Emanuel Vidović" koja djeluje pri tom muzeju, a na njoj je predstavljeno 29 radova iz svih Vidovićevih stvaralačkih faza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Muzeja grada Splita Narcisa Bolšec Ferri istaknula je da je autorica ove izložbe Nela Žižić odabrala jednu retrospektivu, i to, kako je kazala, i vremenski i tematski, dodavši da su tu osnovne teme koje su zanimale Vidovića, cijeli njegov profesionalni život u vremenu.

Naglasila je kako je izložba napravljena tematski, ali da je unutar tematike zastupljena kronologija.

- Vidović nije bio ni u Parizu ni u Minhenu, a ipak nam je donio toliko novoga i ipak je njegov utjecaj na hrvatsko slikarstvo toliko velik da je to tek danas zapravo za ustanovljavanje - kazala je u izjavi za Fenu Narcisa Bolšec Ferri.

U katalogu izložbe ona je istakla kako izložbu smatra značajnim korakom u širenju spoznaja o Emanuelu Vidoviću i Muzeju grada Splita, u čijem sastavu je njegov memorijalni muzej, te da se veseli što će i građani Mostara imati priliku upoznati Vidovića na najbolji mogući način, kroz njegova djela.

Hrvatski konzul u Mostaru Dragan Matijević kazao je da je Emanuel Vidović jedan od najvećih hrvatskih slikara te da su zato smatrali da bi bilo izvanredno da im on pomogne u obilježavanju ovako velikog jubileja kao što je 25 godina hrvatske neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- Želimo zahvaliti u prvom redu svim Hrvatima i svim ostalima koji su sudjelovali u obrani Republike Hrvatske i zahvaljujući kojima danas slavimo tako veliki jubilej - poručio je Matijević.

Izložba Emanuela Vidovića ostat će otvorena do 12. lipnja.

U sklopu obilježavanja navedenog jubileja, večeras je u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" upriličen i koncert na kojem je nastupio Simfonijski orkestar Mostar zajedno s mnogim glazbenicima iz Republike Hrvatske.

Fena

Vezani članci