Mostar: U petak prosvjed ispred Žitoprometa

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjednik Unije neovisnih sindikata Josip Milić kazao je danas u Mostaru kako treba biti umjetnik pa jednu takvu tvrtku kao što je Žitopromet dovesti u rasulo.

"Neformiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskoj županiji je krajnje neozbiljno i neprihvatljivo", istaknuo je Milić te pozvao političare da se uozbilje i ozbiljno shvate situaciju u kojoj se narod nalazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, radnicima Žitoprometa d.d. Mostar nije isplaćeno 14 plaća, a 16 mjeseci nisu im uplaćivani doprinosi. Proizvodnja je prekinuta prije pola godine.

Po riječima tajnice Sindikata Žitoprometa d.d. Mostar Ružice Marijanović, obraćali su se Nadzornom odboru s ciljem pokretanja proizvodnje, ali bezuspješno. Također, navodi, Marijanović, pisali su i premijeru Federacije BiH Nerminu Nikšiću da ih primi, ali nisu dobili odgovor. Sindikalci Žitoprometa ističu kako su tražili i kredit Razvojne banke za nabavku sirovine ali je odbijen.

"Onog trenutka kada krene proizvodnja i tvrtka bude u mogućnosti isplatiti zaostale neisplaćene plaće radnici su spremni dogovarati se oko rokova i načina isplaćivanja zaostalih plaća", istaknula je Marijanović.

Po riječima Josipa Milića, status tvrke uopće nije iskristaliziran, a slična situacija je u hotelu "Ero", Šumama Herceg-Bosne, Hercegovačkoj televiziji i u Sokolu.

Predsjednica skupštine Sindikata Šume Herceg-Bosne Mirjana Zovko kazala je kako kako stoje uz djelatnike Žitoprometa. Kaže kako su djeltnici Šuma Herceg-Bosne 40 mjeseci bez plaće, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za katastrofalno stanje u Šumama Herceg-Bosne krivi Vladu Hercegovačko-neretvanske županije i Vladu Federacije BiH.

Glasnogovornik Sindikata Soko Mostar Zdravko Ćorić kazao je kako je umjeće bilo upropastiti Sokol, koja je bila najveća tvrtka na Balkanu s najvećim tehnološkim dostignućima. Istaknuo je kako podržava najavljeni prosvjed.

Tijekom današnje konferencije za novinare u Mostaru Milić je naveo kako radnici strahuju da će ostati bez posla ukoliko se pobune tražeći svoja prava, te da su zbog toga pojedinci otkazali sudjelovanje na najavljenom prosvjedu.

(FENA)

Vezani članci