Mostar: Preporuke stanovništu zbog ekstremno niskih temperatura u HNŽ-u

Vidi originalni članak
U Zavodu smatraju kako posebno na oprezu trebaju biti srčani bolesnici i astmatičari, kojima se ne preporuča izlaganje niskim temperaturama i posebno u ranojutarnjim i noćnim satima.

Ističu kako se niskih temperatura trebaju čuvati starije osobe s obzirom na slabiju mogućnost prilagodbe organizma promjenama temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom izlaska preporučaju zaštitu glave kapom, odjeća da bude, po mogućnosti, od vune ili pamuka, jer takvi materijali zadržavaju više topline, a njezin vanjski sloj treba biti nepropustan na vjetar i vlagu.

Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu dovesti do umaranja.

Preporuča se uzimanje dovoljne količine toplih napitaka i izbjegavanje alkohola i prevelike količine kofeina jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

''U slučaju pothlađivanja utoplite se zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, a prilikom jačeg pothlađivanja, odnosno pojave simptoma poput trnjenja, gubitka osjeta, uz izrazito blijedu ili crvenu kožu prstiju, treba potražiti pomoć svog liječnika obiteljske medicine'', navodi se u preporukama Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Vezani članci