Mostar: Pomozimo skupiti sredstva za operaciju 16-godišnjakinje iz Rodoča

Vidi originalni članak
U Mostaru postoji mnogo onih koji se redovito odazivaju humanitarnim akcijama kako bi potpomogli stvaranju zaliha u Transfuzijskom centru Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Jednom od tih ljudi koji nesebično pomažu drugima, našem sugrađaninu Peri Livaji, koji je svoju krv darivao već 55 puta, sad je potrebna naša pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pero i njegova supruga Marija 27. su studenog 2000. godine dobili su kćer Antonelu Ornelu. Djevojčica je na svijet stigla mjesec dana ranije, pa je zbog male kilaže smještena u inkubator. No, unatoč liječničkim nastojanjima, zbog nedostatka kisika djevojčica ima oštećenja lijeve strane tijela.

Točna dijagnoza danas 16-godišnje Antonele Ornele glasi: Spastična cerebralna paraliza s teškom skoliozom kralježnice i epilepsijom. Djevojčica je potpuno nepokretna i posve je ovisna o svojim roditeljima.

Antoneli Orneli potreban je operativni zahvat koji njezina obitelj nije u mogućnosti sama platiti. Operacije te vrste izvode se u Specijalnoj kirurškoj bolnici Medikus u Ćupriji u Srbiji, a u suradnji s liječnicima ruskog Instituta za rehabilitologiju Tula.

Fazna fibrotomija u ortopediji se koristi i kao metod za kirurško liječenje djece s cerebralnom paralizom spastičnog tipa, a osnova kirurškog liječenja je postupna korekcija mišićnog lokomotornog sustava poprečnim presijecanjem izumrlih vlakana spastičnih mišića.

Nakon operativnih zahvata dolazi do velikog poboljšanja kad je riječ o obujmu pokreta ekstremiteta, položaja tijela, smirivanja bolnog sindroma, smanjenja nekontrolirane salivacije, strabizma, te poboljšanja govora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su Marija i Pero svoju djevojčicu odveli u Ćupriju na pregled, rečeno im je kako će Antoneli biti potrebna najmanje tri operativna zahvata u određenom vremenskom razmaku kako bi došlo do poboljšanja.

Cijena jednog operativnog zahvata bez ostalih bolničkih troškova za pacijenticu i bez troškova boravka u Srbiji jednom od roditelja, iznosi 2,850 eura.

Tata Pero svojoj je djevojčici sam nabavio poseban krevet i kombi vozilo, a sad mu je potrebna i dodatna pomoć. On je nezaposleni ratni vojni invalid, a njegova supruga Marija, također nezaposlena, boluje od dijabetesa tipa 1.

Roditelji nisu u mogućnosti sami prikupiti sredstva potrebna za odlazak, boravak i operativni zahvat, pa sve dobre ljude mole za bilo kakvu pomoć kako bi 16-godišnjoj Antoneli Orneli omogućili liječenje, a samim time i nešto ljepšu budućnost.

Ako ste voljni i ako želite pomoći obitelji Livaja, donacije možete uplatiti na sljedeće brojeve računa otvorenih u Raiffeisen banci na ime Antonela Ornela Livaja:

Račun za uplatu u KM: 092037058-2

Devizni račun: 19001094870

Za sve ostale informacije možete se javiti Peri i Mariji Livaja, Ulog b.b., Rodoč, Mostar i na broj telefona 063/ 463-193.

prvi.tv

Vezani članci