Mostar opet bez krvi, upitno obavljanje operacija

Vidi originalni članak
... Mostar u posljednja dva mjeseca su u tri navrata upućivali apele za darivanjem ove dragocjene tekućine, piše Dnevni avaz.

Novi bolesnici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je to jučer dr. Jadranka Knežević, voditeljica Transfuzijskog centra SKB Mostar, naglasivši da su pogotovo u deficitu s 0 pozitivnom i 0 negativnom krvnom grupom.

- Vjerujte, ne znam na koji način to više da riješim. Evo, primjerice, danas (jučer op. a.) je nešto malo drugačije u odnosu na prethodne dane, ali dolaze novi bolesnici, koji su isto nulta krvna grupa i koji imaju krvarenje. Nemam objašnjenja za ovo, osim što mogu reći da smo velika bolnica i da imamo pacijente, praktično, iz cijele bih i što je, definitivno, u gradu jako puno ljudi, od dijaspore do turista, i moramo biti spremni - kazala nam je dr. Knežević.

Podsjetivši na to da su zbog nedostatka krvnih zaliha prije mjesec obustavili operacijski program, dr. Knežević je navela da su u ponedjeljak, umjesto obustave, odlučili zatražiti pomoć drugih bolnica.

- Kolege iz Sarajeva su nam izašle ususret, budući da oni nisu imali nikakvih posebnih alarmantnih situacija i ustupili su nam određene doze, koje smo odmah iskoristili, tako da nismo morali, nasreću, obustavljati operativni program. Nakon toga smo organizirali jednu akciju u Posušju i to ćemo ovih dana činiti širom Hercegovini - iznijela je dr. Knežević.

Ljeti najgore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo teška situacija je i sa zalihama krvi u Županijskoj bolnici „Dr. Safet Mujić".

- Rezerve su nam na minimumu i, praktično, ne znamo šta donosi noć, a šta dan, s obzirom na to da je grad pun turista i da se, nekako, ljeti ljudi teže odlučuju dati krv. Najteži su nam ovi ljetni mjeseci, ali situacija je skoro svugdje takva - kazala je dr. Zerina Zagorčić, šefica Službe za transfuziju ove bolnice.

Apel darivateljima

Dr. Knežević je ponovo uputila apel svima koji mogu darovati krv da to učine.

- Neka svako razmisli na način da je dobro dati krv i nekome spasiti život ili ga produžiti. Neka pruže svoju ruku i neka ne stvaraju bauk od toga, jer mi nikada nećemo raditi protiv darivatelja krvi - poručila je dr. Knežević.

Vezani članci