Mostar najskuplji grad u BiH

Hercegovina.info
Vidi originalni članak
Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić je kazao kako Mostar nema razloga biti najskupljim gradom.

Gledano prema veličini i broju stanovnika, Mostar ima najviše trgovačkih centrova i veliku konkurenciju, tako da ja s te strane ne vidim razlog za skupoću. Međutim, na takvo stanje veliko djelovanje ima činjenica da Mostar nema proizvodnju i ovisi o uvozu, pa je zbog toga opterećen carinama, kaže Lasić, napominjući da su carinama opterećeni i drugi gradovi, prenosi Dnevni list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor na Ekonomskom fakultetu mostarskog Sveučilišta prof. dr. Slavo Kukić je kazao da su brojni razlozi zašto su cijene živućih namirnica, kao i brojnih drugih usluga, u Mostaru najveće.

Može biti razlog u činjenici da je Mostar ipak središte hercegovačke regije, ali i u činjenici da čitava ova regija ima nešto veći standard u odnosu na druge dijelove Bosne i Hercegovine, kazao je Kukić.

Zbog činjeničnog stanja da su cijene u gradu na Neretvi već godinama nerazmjerne onima u ostatku države, sam voditelj mostarske Turističke zajednice Mensud Duraković osjetio je potrebu provođenja privatne analize kako bi ustanovio zašto je Mostar najskuplji grad, te je otkrio nekoliko razloga.

- Razlog je i velika posjećenost stranaca i turista te naši trgovci koriste mogućnosti za formiranje većih cijena. Sigurno je da je tu na potezu tržišna inspekcija jer pored tih cijena nema neke ekonomske opravdanosti i nema uporišta u zakonskim okvirima, jer bi u suprotnom tržišne inspekcije mogle spustiti te cijene. Međutim, po njegovim riječima, zabrinjavajući podatak je to da cijene u Mostaru ne samo da su veće no u drugim gradovima u BiH, nego je, često putujući po svijetu, ustvrdio da su neke cijene u Mostaru daleko veće nego u nekim europskim centrima.

Cijene za Mostar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federalno ministarstvo trgovine svaki mjesec objavljuje prosječne cijene velikog broja artikala i usluga u FBiH i gradovima Sarajevu, Mostaru, Zenici, Tuzli i Bihaću. Prema tim cijenama Mostar u odnosu na druge gradove prednjači po cijenama u većini artikala i usluga. Navedene cijene se odnose na listopad ove godine.

Kilogram riže najskuplji je u Mostaru te tako iznosi 4,73 marke, usporedbe radi, u Sarajevu je jeftinija za marku, a u Zenici za gotovo dvije marke.

Kilogram svježe piletine također je najskuplji u Mostaru, a cijena je 6 maraka, dok u Bihaću, Sarajevu i Zenici iznosi oko 5, 60 maraka. Kilogram sira, kao što su trapist, edamer i gauda, u Mostaru je najskuplji te iznosi 12,55 maraka. Najskuplja u Mostaru su i kokošja jaja, te po komadu iznose 0,27 maraka.

Kad je u pitanju voće, za kilogram banana ćete najviše morati izdvojiti u Mostaru gdje kilogram košta 2,06 maraka. Kilogram graha najskuplji je u Mostaru za čitavu marku od drugih bh. gradova te tako iznosi 4,60 maraka.

Mliječna čokolada je daleko najskuplja u Mostaru u odnosu na bh. gradove. Tako za kilogram ove poslastice Mostarci moraju izdvojiti i 20 maraka. Usporedbe radi, Zeničani kilogram čokolade plaćaju 12 maraka, a Sarajlije nešto više od 14 maraka.

Najskuplja je u Mostaru i kuhinjska sol, te po kilogramu iznosi 0,82 marke. Ženske čarape s gaćicama u Mostaru iznose 6, 72 marke, dok su u Bihaću i Zenici gotovo duplo jeftinije. Mostarci najviše izdvajaju i za naknadu za odvoz smeća, gdje plaćaju 0.15 maraka po metru četvornom stambene površine.

Gradski prijevoz putnika u Mostaru je najskuplji, a cijena karte iznosi 2,10 maraka.

U Mostaru je najviša i prosječna cijena dnevnih novina te tako iznose 1,22 marke.

Cijene vrtića u Mostaru su također najskuplje, te tako roditelji za mjesečni boravak djeteta u Mostaru moraju izdvojiti 160 maraka, dok roditelji u Sarajevu tu uslugu plaćaju 140, a Zeničani 120 maraka.

Cijene u ugostiteljstvu

Kad su u pitanju cijene u ugostiteljskim objektima, Mostar opet prednjači. Tako ćete u mostarskim restoranima, ako naručite bečku šniclu morati izdvojiti 14,49 maraka, dok biste to isto jelo u Sarajevu platili 13,54 marke, a u Bihaću 11,63 marke.

Isto vrijedi i za pizzu koja je opet najskuplja u gradu na Neretvi i iznosi 9,49 maraka, a, usporedbe radi, u Zenici je možete pojesti za 6 maraka. Šampon za kosu je najskuplji u Mostaru od svih gradova u Federaciji BiH, a iznosi 4 marke.

Na popisu čak ima i artikala koji su najjeftiniji u Mostaru, kao što je primjerice svježa pastrvka te tako kilogram ove ribe košta 8,25 maraka, što je najmanja cijena u odnosu na druge gradove.
Dnevni list

Vezani članci