Mostar: Brižni otac prva žrtva Europskog uhidbenog naloga

Vidi originalni članak
...2,5-godišnje djevojčice Marije, za što ga je Nizozemska tražila preko Interpola. Izručen je početkom srpnja i tek nakon tri mjeseca pušten iz pritvora u Amsterdamu, nakon čega se opet vratio u rodni Mostar.

Da ironija sudbine bude veća, još prvi dan ulaska Hrvatske u EU u Split ga je namamio njegov 33-godišnji sin iz prvog propalog braka s Nizozemkom. Rekao mu je kako ga želi vidjeti za vrijeme kratkog boravka u Dalmaciji, ali su ga, osim njega, u tamošnjem hotelu ‘Park' dočekali nizozemski mediji i hrvatska policija! Postupali su po ‘lex Perković' i nesretnog Marinka pred očima uplakane kćeri strpali iza rešetaka. Slučaj je očito vrlo aktualan u Nizozemskoj, čim je u pripremljenu stupicu u splitskom hotelu poslana i ekipa renomirane internacionalne televizijske kuće. Marinko je ispitan. Kaže da djevojčicu nije oteo, već da je u pitanju brakorazvodna parnica od njegove druge, 30 godina mlađe, supruge Kajout Fatime Zahre koja je iz Nizozemske s njim došla živjeti u Mostar, no nije se dugo zadržala, već se vratila natrag te pokrenula postupak za rastavu i skrbništvo nad kćeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marinko je, inače, proveo 30 godina radeći kao soboslikar u Nizozemskoj i ovo mu je bio drugi brak. Zbog svega je vrlo nesretan. Želi da mu sud dodijeli skrbništvo nad kćeri. Ima nizozemsko i bh. državljanstvo, kao i njegova kći. Nažalost, pokazalo se da pravo ponekad ne poznaje pravdu. Valjda pod utjecajem medija, ne pokušavajući čuti drugu stranu, kruti Nizozemci su svoga državljanina privremeno zatvorili, a nezaposlenoj Marokanki bez riješenog statusa predali dijete te dodijelili socijalni stan i novčanu pomoć. Marinko se nakon toliko godina gastarbajterstva našao na ulici.

- Ovdje, u mostarskom naselju Rodoč, imam kuću i mislio sam da ćemo se tu skrasiti. Prošlog listopada smo stigli s robom za prodaju. Planirali smo otvoriti trgovinu odjeće i obuće. Ja bih povremeno odlazio na rad u inozemstvo. Takav je bio dogovor. Međutim, moja supruga očito nije mislila tako. Vratila se sama u Nizozemsku i pokrenula brakorazvodnu parnicu, kao i ja ovdje. No, tamošnje pravosuđe je očito učinkovitije pa sam se ubrzo našao među međunarodnim bjeguncima, iako nikada nikome nisam ništa loše učinio. Nisam imao pojma za to pa sam se bezbrižno s djetetom, koje sam osam mjeseci čuvao kao zjenicu oka svog, uputio u Split, gdje su me novinari dočekali kao kriminalca - priča nam teška srca svoju životnu dramu ovaj Mostarac, za kojega susjedi imaju samo riječi hvale. To mu je ujedno i jedina utjeha koju mu je pružila ova država.

Izvor: vecernji.ba

Vezani članci