FOTO  Ivo Krešić gostuje u HNK Mostar sa 'Smećem'

Vidi originalni članak
... o onim tihim susjedima koji ne bi ni mrava zgazili, a onda iznenadno završe preko cijele stranice crne kronike dnevnih novina. Specifičnost predstave je da se uz glumca/autora pojavljuju i njegov pas Flija u sporednoj ulozi.

Predstava će biti izvedena u petak, 19. 1. 2018. godine, s početkom u 20 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tekst je inspiriran stvarnim događajem. Smeće je redovito završavalo ispred ulaza, u Mostaru, gdje živim. I dan danas jednom tjedno zateknem kesu ili dvije ispred ulaza. Obično su žute kese, ali bude i bijelih. Ovim putem molim osobu koja to radi, ako čita ove retke, da prestane, jer to se ne radi ljudima. Ostalo napisano u tekstu je puka mašta, što bi bilo kad bi bilo, igra i zabava", kazao je Ivo Krešić.

Predstavu je režirao Mario Kovač, scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Prah, glazbu je komponirao Marko Jakovljević.

Ulaznice je moguće rezervirati telefonom na broj 036/446 024 ili porukom preko Facebook stranice HNK Mostar.

Iz kritika

„Nakon uspješne autorske monodrame Otirač, izvedene preko stotinu puta, mladi filmski i kazališni glumac Ivo Krešić mostarskoj je publici predstavio svoju novu, također, autorsku monodramu sugestivna naslova Smeće. Režiju je povjerio zagrebačkom redatelju Mariju Kovaču, scenografiju potpisuje Davor Prah, a glazbu Marko Jakovljević. Nakon zagrebačke rujanske premijere, Krešić je sa Smećem u listopadu ove godine nastupio i u svome rodnom gradu, čija mu je, kako je i sâm često isticao, opća nesređenost i nekultura življenja, bila okidač za pisanje teksta...
U konačnici, Smeće je vrlo uspješna sinergija slojevitog, jezički sugestivnog, simbolički potentnog razigranog dramskoga teksta, postmodernog u onom smislu razine nepovjerenja prema iskazanom (Ja sam normalan glavni lik konstantno izgovara poput mantre, a sve ono što čini ukazuje na suprotno); slojevite, dramski teške, proživljene, ali nenametljivo komički servirane glumačke igre, kojom je Ivo Krešić prigrlio lik podjednako psihotičnog i ‘normalnog' građanina, ptsp-ovca, discipliniranog gospodina, nostalgičara, ali suštinski duboko usamljenog čovjeka, kojemu su jedini ‘sugovornici' njegov pas i vrpca za snimanje); glazbe koja snažno, gotovo bajkovito komentira priču ‘about a normal man - with a tiny twist'; scenografije koja se gradi naturalistički, ali čita modernistički; redateljskog postupka koji je, uz minimalne intervencije, sveden na smještanje lika u pametno i opravdano odabranu zadanu okolnost, unutar koje će on polako razotkrivati ‘sve normalne' i ‘morbidne' slojeve sebe, istodobno tako razotkrivajući i kritički secirajući društvo kojemu pripada."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Tina Laco, www.kritika.ba)

„Temeljena na istinitom događaju (odavno već znamo da nikakva mašta ne može nadmašiti stvarnost) vezanom uz ostavljanje smeća pred tuđim vratima i netrpeljivostima koje zbog toga nastaju (od ružnih riječi do šamara, od uključivanja prijatelja i rodbine u tuču do međudržavnog sukoba), Krešić priča priču ‘normalnog muškarca' koji reagira na nepravdu. Iako inzistira na svojoj toleranciji, brzo shvaćamo da se radi o gotovo granično netrpeljivoj osobi, kojoj svi smetaju i koja u svemu i svima vidi nešto nastrano. Njegovi umišljaji vode ga u novu stvarnost gdje prestaje razlikovati činjenice od vlastitih konstrukcija događaja. A onda kupuje pištolj..."

(Olga Vujović, www.kritikaz.com)

„Iako mi fizički ne vidimo nikakvo nasilje na pozornici ono što iz njega izlazi je gusti mrak, to je demon s kojim se treba suočiti. Predstava je napravila prvi korak u sučeljavanju sa, može se reći, fobijama i strahovima. Nadam se da će predstava biti stepenica za sučeljavanje s fobijom od susjeda, ljudi, nepoznatog u ljudima, drugačijeg u ljudima... Ne mislim da ćemo kod nekoga donijeti momentalnu promjenu, ali predstavom otvaramo pitanja čak i rane, te na taj način pokušavamo napraviti dijalog. Taj lik kojeg Ivo igra je osoba kojeg je društvo učinilo monstrumom. Lik koji je Ivo zapisao, a nema nikakvih dodirnih točaka s njim, je jedna tragedija na antičkoj razini, u rangu Fedre..."

(Mario Kovač, redatelj predstave)

Vezani članci