FOTO  HRS: Kako je Ljubo pravio proračun

Vidi originalni članak

...uprave, te dodatno potonuće grada Mostara - ovo su HRS-ovi zaključci sa „javne rasprave o Proračunu grada Mostara" kojoj smo prisustvovali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva stvar koja se mora reći vezano za proračun grada Mostara je ta da je donesen na osnovu protuustavnog zakona s kojim se osobi koja radi u gradskoj upravi, tj. načelniku za financije, praktično dodijelilo pravo veta na proračun. Dalje, najavom na prelazak na trezorsko poslovanje, tone se dublje u blatu budući da će zakonski svaka transakcija grada biti ingerencija federalne vlade, a ne grada. Dakle, umjesto da Mostar odlučuje o Mostaru, o našem gradu će odlučivati Sarajevo.

Drugo, sami proračun je donesen tako paušalno i polupismeno da nas je bilo sram uopće pregledati stavku po stavku. Naime, stavke iz tablica, osobito onih o kapitalnim ulaganjima, se godinama samo prepisuju bez ikakve kontrole. Sugestije Ureda za Reviziju koje je dalo negativno mišljenje prošle godine se uopće nisu uzele u razmatranje.

Međutim, krajnji dokaz polupismenosti je sama excell tablica koja se dala za download sa službene stranice grada u kojoj su prikazani i komentari nekoga iz gradske službe tko je pregledavajući sami proračun uočio mnoge nedostatke i to se vidi u dokumentu. Primjerice, stavka „povratak Bruce Lee-a 7108 KM" stoji komentar „odavno postavljen treba brisati"; stavka „jubilarne naknade nisu tačni podaci'" koja se ponavlja više puta „neprimjeren za javno objavljen proračun" ili više puta „nisu točni podaci, ne postoji u proračunu". Najeklatantniji komentar je na broj uposlenih u Odjelu za financije i nekretnine „Upitno, nismo dobili kalkulaciju". Znaju li u gradskoj upravi uopće koliko imaju djelatnika? Dakle nepostojanje elementarne informatičke pismenosti i očigledan dokaz kako je ovaj proračun, kao i današnja tzv. javna rasprava rađena isključivo kao predstava za javnost i tobožnje zadovoljavanje „demokratske norme".

Što se tiče samog proračuna, on nije niti socijalni, niti razvojni, a niti egzistencijalni „za stabilno funkcioniranje grada", kako je rekao g. Ljubo Bešlić. Proračun je rađen za plaće uposlenih u gradskoj administraciji, a što se tiče „kapitalnih projekata" rađen za dobavljače i tvrtke, inače, stranačke donatore vladajućih stranaka. Tako primjerice imamo stavke od više stotina tisuća KM za rasvjetu na Španjolskom trgu, konstrukciju kružnog toka kod Đačkog doma i sl. koji su već odrađeni, a još uvijek stoje u proračunu (kao i Bruce Lee). Imamo također stavku „video nadzor u osnovnim školama" 480000 što se medijski pravdalo „prevencijom maloljetničke delikvencije", a u biti se pogoduje dobavljaču tehničke opreme (jer je znanstveno a i praktično dokazano kako video nadzor nema efekta na maloljetničku delikvenciju). Pogoduje se i partizanima s prijedlogom od 30000 KM za sanaciju spomenika „Partizansko groblje". Valjda će se sjetiti na isti način pogodovati i učenicima osnovnih škola, da neće više morati u školu ići u ronilačkim odijelima, kao primjerice učenici OŠ Ilije Jakovljevića i OŠ A.B. Šimića, o čemu smo više puta tražili izlazak na teren inspekcijskih službi grada, što su oni redovito ignorirali.

HRS će napisati svoje amandmane i poslati ih pismeno na adresu gradske uprave, znajući da niti jedan neće biti usvojen. Znamo unaprijed, jer očigledno gradskoj upravi nije do rada i dobrobiti žitelja, nego do mazanja očiju, predstava za javnost i lagodnog života na račun poreskih obveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GO Mostar HRS

 

Vezani članci