FPMOZ: Predavanja uglednih svjetskih fizičara s CERN-a

Vidi originalni članak

...održat će se predavanja uglednih svjetskih fizičara s CERN-a u srijedu 7. ožujka 2018. godine s početkom u 12: 00 sati, dvorana 1-2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:00 - 13:00 prof. dr.sc. Ivica Puljak: „Otkriće Higgsovog bozona i mjerenje njegovih svojstava"

Otkrićem Higgsovog bozona 2012. eksperimentalno je potvrđeno postajanje Higgsovog polja koje je odgovorno za mase elementarnih čestica. Ovo otkriće je globalni znanstveni pothvat tisuća znanstvenika i inženjera koji je započeo 90-tih godina a u kojem su i znanstvenici iz Hrvatske dali svoj doprinos. Standardni model je teorija o fizikalnim procesima na najfundamentalnijoj skali koja je u cijelosti eksperimentalno potvrđena ali nije kompletan teorija jer ne uključuje gravitaciju i opisuje samo 5 % ukupnog sastava svemira.

13:00 - 14:00 prof. dr.sc. Nikola Godinović: „ Glasnici najsilovitijih procesa u svemiru, gravitacijski valovi i gama zrake"

Gravitacijski valovi i gama zrake glasnici su najsilovitijih procesa u Svemiru koji se odvijaju na energijama koje je nemoguće postići u laboratoriju. Gravitacijski valovi otkriveni su 2015. godine detektorom LIGO čime je započela astronomija gravitacijskih valova, nov način opažanja svemira koji omogućuje studiranje sudara crnih rupa, neutronskih zvijezda, opažanja procesa u dalekoj prošlosti svemira gotovo na samom početku Velikog praska. Detekcija gama, najenergetskijeg dijela spektra elektromagnetskog zračenja iz svemira, omogućuje nam da dobijemo "sliku" najsilovitijih procesa u svemiru koji se odvijaju u blizini crnih rupa i neutronskih zvijezda. Znanstvenici iz Hrvatske članovi su MAGIC kolaboracije koja upravlja dvama najosjetljivijim teleskopima kozmičkih gama zraka i sudjeluju u izgradnji budućeg CTA opservatorija od stotinjak teleskopa. Gravitacijski valovi i gama zrake omogućuju nam da vidimo najenergetskiji skeleton svemira.

Vezani članci