Čović: nema usvajanja proračuna bez sredstava za Mostar

Vidi originalni članak
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je u ponedjeljak mogućnost da ova stranka podrži državni proračun ukoliko se ne uvrste sredstva predviđena za izgradnju objekata državnih institucija smještenih u gradu Mostaru.

Zbog nedonošenja državnog proračuna BiH blokirana je isplata rate Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zbog čega vlasti u dva entiteta Federaciji BiH i Republici Srpskoj imaju problema s isplatom plaća i drugih obveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šest milijuna maraka za Mostar ne mogu se staviti pod znak pitanja. Bojim se da te poruke imaju veze, ne samo s Hrvatima, nego s Hercegovinom", istaknuo je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru.

Pojasnio je da je unutar šestorice političkih lidera ranije dogovorena raspodjela sredstava za izgradnju objekata državnih institucija BiH, no da su u proračunu ta sredstva izbačena.

Proračun je prihvaćen u Vijeću ministara BiH bez suglasnosti predsjedatelja Vjekoslava Bevande i dvojice ministara iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

U međuvremenu je u Parlamentu BiH prihvaćeno više desetaka amandmana na proračun u iznosu od 950 milijuna maraka (oko 477 milijuna eura), no ne i jedini amandman dva HDZ-a da se novac dodijeli Mostaru.

"To (proračun) ne može ići bez Mostara i to je neozbiljno. Ne vidimo razloga da nemamo takvog objekta u Mostaru", pojasnio je predsjednik HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH plaća goleme iznose za najam prostorija za državne institucije. Politički čelnici ranije su se dogovorili da 20 milijuna maraka u državnome proračunu izdvoje za izgradnju objekata državnih institucija od čega bi 10 milijuna bilo iskorišteno za izgradnju objekata u Sarajevu, 6 za Mostar, dok je četiri milijuna predviđeno za Banjaluku

Hina

Vezani članci